Experterna börjar bli allt mer överens om att en flitig och tidig användning av ett så kallat PSA-prov har effekt på överlevnaden.
I Östergötland har det av tradition varit "en låg aktivitetsnivå" på provtagningen som verksamhetschefen för det regionala cancercentrumet i Linköping, Hans Starkhammar, uttrycker det.
Det är fortfarande kontroversiellt om provet gör någon nytta som en allmän screening av alla män, men däremot är man överens om att ett tidigt PSA-prov också på symtomfria män som vänder sig till primärvården med någon form av problem eller oro har en klar effekt på överlevnaden. Cancern upptäcks tidigare och rätt behandling kan sättas in innan cancern hunnit sprida sig.
Ändrat rutinerna
De län som hade en hög aktivitetsnivå och tog många PSA-prov på 90-talet är de som nu 10-15 år senare kan visa på en mycket lägre dödlighet. Så det dröjer innan Östergötland kan komma i kapp även om man under senare år ändrat rutinerna.
- Vi gör mycket just nu för att förändra vår process men det dröjer innan det märks i statistiken. Det handlar om att komma ur gamla passiva rutiner. Vården i Östergötland har helt enkelt pratat mer än agerat, när männen vänt sig till vården. Under senare år har det varit ett mycket tydligt uttalat krav att fler PSA-prover ska tas och inte minst när det gäller grupper som behöver veta om de har prostatacancer, säger Hans Starkhammar.
Med det menar han främst män med många år kvar i livet. Ibland har man inom vården helt i onödan talat om för män på tok för sent i livet att de har prostatacancer:
För långa ledtider
- För gamla män kan det bara vara negativt och skapa onödig oro att få veta att man har prostatacancer eftersom det inte går att göra något åt det.
Hans Starkhammar menar att det finns mer att förbättra:
- Vi har också haft alldeles för långa så kallade ledtider. Det innebär att män med misstänkt prostatacancer har fått vänta alltför länge på att komma till en specialist och påbörja behandlingen.
Vid årsskiftet kommer en så kallad processledare att börja skärskåda behandlingen av prostatacancern inom hela den sydöstra sjukvårdsregionen, som består av Kalmar, Jönköpings och Östergötlands län. Han heter David Robinson och är urolog från Jönköping:
- Han ska göra en inventering i samtliga tre länen hur de olika processerna ser ut vid en misstänkt prostatacancer. Sen ska vi se till att fånga upp de goda exemplen och sprida den kunskapen till övriga, säger Hans Starkhammar.