Hög smäll fick många att reagera – här är förklaringen

Strax efter lunchtid på torsdagen hördes en hög smäll över hela Norrköping som fick många att reagera. "Jag trodde att nu är det jordbävning" berättar Sandra Andersson i Kimstad.

Torsdagens smäll kom från en sprängning i Klinga bergtäkt. Att ljudet färdades så långt har en kanske lite oväntad förklaring.

Torsdagens smäll kom från en sprängning i Klinga bergtäkt. Att ljudet färdades så långt har en kanske lite oväntad förklaring.

Foto: Liselott Rydberg Sörensen

Norrköping2021-01-21 15:34

Det var många som under torsdagen skrev på Facebook om den höga smällen. Från en rad områden vittnades det om att den hörts, från Klockaretorpet, Smedby, Vilbergen, Hageby, Eneby, Haga och till och med så långt som till Åby och Arkösund.

Smällen visade sig ha kommit från en planerad sprängning i bergtäkten i Klinga, som genomfördes vid klockan 13. I Kimstad, nära en mil från bergtäkten, satt Sandra Andersson i soffan med sin fyraåring och åt mellis när det plötsligt small till.

– Glasrutor började skaka. Jag trodde att nu är det jordbävning, berättar hon.

– Jag gick in på nätet och började kolla nyheterna och där stod det att de spränger i Klinga. Men jag har aldrig hört något liknande i hela mitt liv. Så ja, klart man blir rädd.

I bergtäkten processas sten som ska bli material till bland annat betong, asfalt och bostadsbyggen. Sprängningar görs ungefär en gång i månaden och brukar bara höras i närområdet. Torsdagens sprängning var inte större än vanligt, säger platschef Mattias Ståhl. Så varför hördes det så långt?

– Det styrs lite med hur vinden och väderförhållandena är. Beroende på hur molnen och lufttrycket ligger kan ljudet färdas jättelångt. Det sker då och då, säger han.

Senaste gångerna man sprängt har det varit mulet och "lite lågt i tak", säger Mattias Ståhl, som gissar att torsdagens ovanligt klara väder kan vara förklaringen till att ljudet färdades längre.

Skulle ni inte kunna gå ut med information om sprängningar på förhand?

– Vi meddelar de som bor i närområdet, vilket är det krav vi har. Vi vill gärna att folk ska veta om det, men frågan är vad man ska ha för kommunikationsväg för att nå alla.

På SMHI bekräftar man att vädret är förklaringen till ljudets långa färd.

– Ljudvågor sprids lite olika i luften, säger Linus Karlsson, meteorolog.

– Det beror bland annat på vindriktningen. Om det blåser på dig från det håll som ett ljud har uppstått så kan det färdas längre i den riktningen. En lägre temperatur gör också att vi kan höra mer avlägsna ljudkällor.

Hur långt kan ett ljud färdas?

– Hur ljudvågen breder ut sig är rätt invecklat, men åska kan höras upp till fyra mil bort.

Under torsdagen blåste det under eftermiddagen från sydväst, vilket betyder att ljudet bör ha färdats i nordostlig riktning. Det stämmer i så fall överens med de områden vittnesmålen kommit ifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!