Högsäsong för Norrköpings katthem

Sommar och höst betyder högsäsong för Fiahemmet i Norrköping. Den här tiden på året ringer många och vill omplacera eller lämna in en hittekatt.

Inger Ydrenius har jobbat på Fiahemmet sedan år 2004.

Inger Ydrenius har jobbat på Fiahemmet sedan år 2004.

Foto: Karoline Montero Araya

Norrköping2018-08-02 18:00

Katthemmet Fiahemmets 50 platser är fyllda och fler katter väntas komma in under de närmsta veckorna. Mot slutet av sommaren tar föreningen emot extra många hemlösa katter från Östergötlands alla hörn.

– Det är alltid högt tryck på platserna, men under sommaren når intagningen sin puckel. Under våren får många katter ungar och sommartid ringer fler personer och vill lämna in sin katt. Vissa är desperata och hotar med att avliva katten om vi inte kan ta hand om den, och det händer att folk ringer och säger att deras katt är en hittekatt för att slippa kö och omplaceringskostnader, säger Inger Ydrenius, ordförande på Fiahemmet.

Inger Ydrenius upplever att folk är mer observanta nu än för tio år sedan och berättar att Fiahemmet får in många hemlösa katter från områden som Ättetorp, Vikbolandet och Arkösund.

– Det springer inte katter på stan på samma sätt i dag, utan folk är mer iakttagande och benägna att ringa oss. I vissa områden finns det fler utsatta katter. Vikbolandet har mycket bekymmer med hemlösa katter

och varje år samlar en fiskare från Arkösund in flera stycken. I år har vi fått in fler dräktiga hemlösa katter och färre enskilda kattungar. Ibland skulle man önska att folk kunde tänka ett steg längre innan de skaffar djur, säger Inger Ydrenius.

Varje år tar Fiahemmet emot ungefär 350 utsatta katter. Hittekatter prioriteras, men hemmet tar även emot katter som behöver omplaceras eller inackorderas. De intagna katterna blir vaccinerade, kastrerade och behandlade för eventuella sjukdomar innan säljs vidare. Cirka 300 av de inlämnade katterna hittar nya ägare. Katter som är för förvildade eller sjuka avlivas.

Tidigare i sommar genomfördes en skärpning av djurskyddslagen. Sedan den 1 juni år är det förbjudet att överge sin katt, och länsstyrelsen är ansvarig för att skydda och omhänderta övergivna katter. Det är däremot inte lag på att märka eller registrera sin katt. Inger Ydrenius har flera tips vad man kan göra som kattvän.

– Man ska alltid märka sin katt, även om det är en innekatt. Det händer titt som tätt att innekatter smiter ut och springer bort. Och man ska alltid anmäla en upphittad eller försvunnen katt till polisen. Många gånger har polisen inte fått in någon anmälan när vi ringer, så det är sällan vi får en träff i deras hittegodsregister, säger Inger Ydrenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om