Holmen bytte bort skog – blir till 14 naturreservat

För första gången någonsin förhandlar Naturvårdsverket brett med en rad svenska skogsbolag för att freda äldre och gammal skog med höga naturvärden från avverkning. Nu är en del av affären klar och godkänd av regeringen.

Höga värden. Runt Ågelsjön finns mycket höga naturvärden. Nu har staten köpt loss ett område från Holmen som ska bli naturreservat.

Höga värden. Runt Ågelsjön finns mycket höga naturvärden. Nu har staten köpt loss ett område från Holmen som ska bli naturreservat.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2014-08-07 05:30

Det innebär att Östergötland inom den närmaste fem-tio åren kommer att få 14 nya naturreservat; hälften av dem ligger i Norrköpings kommun och sex i Finspångs kommun. Det återstående området är Ämtgöl i Åtvidabergs kommun.

I länet är det Holmen Skog AB som deltagit i den omfattande markaffären. Totalt har Naturvårdsverket nu övertagit 883 hektar östgötsk mark från Holmen till ett värde av 84,5 miljoner kronor. Holmen i sin tur kompenseras genom att ta över skogsmark som staten tidigare ägt via Sveaskog. Den marken ligger huvudsakligen i Norrköpings kommun vid Kvillinge.

– Att genomföra en så här stor markaffär samtidigt har sparat mycket pengar åt skattebetalarna. Förarbetet kunde göras mer rationellt i stället för att vi ska behöva göra om allt varje gång ett område ska fredas, säger Maria Taberman, som är gruppsamordnare för områdesskydd på länsstyrelsen.

På länsstyrelsen har man förberett den här affären under åtta år genom att peka ut och avgränsa de skyddsvärda områdena. Holmen och länsstyrelsen har kommit överens om områdena efterhand vilket innebär att skogarna därmed redan under arbetets gång blivit skyddade från avverkning. Och så kommer det att förbli fram till alla blir formellt skyddade som naturreservat.

– Det innebär också att vi kommit en bit på väg när det gäller att faktiskt omvandla områdena till naturreservat, men eftersom vi just nu jobbar med ett 50-tal reservatsärenden kommer det ändå att dröja innan allt är klart. Vi är rätt få som jobbar med reservatsbildning på länsstyrelsen, säger Maria Taberman.

De skogar som valts ut kommer, när de blivit naturreservat, att få utvecklas i stort sett fritt, där de åtgärder som får genomföras finns tydligt nedtecknade i en skötselplan. Därmed ska växter och djur kunna fortleva som idag. Skogarna domineras främst av barrskog med gamla tallar och granar men det finns också områden med lövträd som gamla ekar.

– Att peka ut ett område som är finare än andra är svårt. Men ett av de största och finaste områdena är naturligtvis Ågelsjön. Och det är roligt att det blir reservat. Meningen är ju att områdena ska vara tillgängliga för det rörliga friluftslivet, Ågelsjön är ju välbesökt redan idag. Sen tycker jag själv att Dvardala, på andra sidan 55:an också är väldigt fint. De flesta områden kommer att vara lättillgängliga för besökare. I Finspång finns det några områden som ligger lite långt inne i skogen. Men det är viktigt att påpeka att alla är välkomna att besöka alla platser. Det är ju det vi vill genom att bevara dem som de är, säger Maria Taberman.

Fotnot: om man vill läsa mer om de fredade områden kan man gå in på länsstyrelsens hemsida: http://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/Sv/publikationer/2006/Pages/skyddsvarda-skogar-holmen-skog-ab.aspx?keyword=holmen

Här är områdena

I Finspångs kommun:

Tjuttorp, Omlångenskogen, Hjälmstorpenäs, Ängenäs, Rödsjöskogen och Strussjöskogen. Områden ligger både norr och söder om Finspångs tätort.

I Norrköpings kommun:

Klinta hällar, Djupadalen, Rövareberget, Krankenbäcken, Ämtefall, Ågelsjön och Dvardala. Områdena ligger alla i Kolmården, de flesta på gränsen till Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om