Hon är "Selma" med alla
Sprudlande vital trippar hon runt i sitt hem. Porslinet har hon målat själv, dukarna knypplat själv och struvorna bakade hon nyss. Helny Olsson är superkvinnan som älskar att underhålla och dela med sig av sitt kunnande. Som "doktor Lagerlöf" lägger hon beundrare för sina fötter.
Klänningen med fischy är hennes mors och handen är täckt av halva spetsvantar.
Med forsande tal och perfekt idiom är hon "Selma" med alla, ja, det var naturligtvis sedeln med sagoförtäljerskans bild som var själva upprinnelsen.
-De döpte mig till Selma, eftersom jag alltid sa att" nu tar vi fram en Selma" när vi skulle samla in pengar.
<p><b><font size="2">Glatt humör</font></b>
-Se här, jag var Carmencita och sjöng Taube. Sångkören for runt överallt. Bara jag är ensam kvar.
Minnet av hennes liv formar sig till en unik bit "husmodershistoria". Kvinnans dygder att sy, spela, sjunga, duka och laga mat är sällsporda.
Helny Olsson slår sig ned i stolen och skrattar:
-Jag har alltid haft glatt humör.
<p><b><font size="2">Saknar andan</font></b>
Andan, säger hon efter tag, är inte densamma. Nej, en gång dukades bord för "rådhusfruarna", "företagarfruarna" och så vidare bland husmödrarna. Vita schalar runt allas axlar. Helny Olsson saknar ibland "societeten".
-Tänk när jag fick vara påkläderska till Calle Lindström. "Vi ska ha rotmos" sjöng han och det ansågs väl inte så passande.
Men oj, vad barnen jublade.
-Vi spelade alltid teater !
"Raskenstams älskarinnor" var en av de aktuella rollerna.
Hon tog emot alla - från Delsbostintan till Vivi Täckholm, den intagande kulturpersonligheten från Egypten, som bland annat skrivit sagan Snipp Snapp Snorum.
Och hon, som varit med om husmoderföreningens öden sedan 1931, har konsulenten Ruth Wallensten-Jaeger i färskt minne.
<p><b><font size="2">Dinerade med brödkort</font></b>
Helny Olsson dansade med unge prins Carl. Hans syster Märta, kronprinsessa i Norge, fyllde år och husmödrarna i Östergötland åkte dit och gav östgötsk hemslöjd.
Hon dinerade i Blå Hallen i Stadshuset med prinsessan Sibylla - men måste ändå ta upp sitt smörkort och brödkort till banketten. Detta var när andra världskriget just brutit ut.
Man kalasade på surströmming och kräftor. Helny Olsson dukade upp till studentskiva i Norrköping på en utställning 1955.
-Jag höll vakt vid bordet. Porslinet hade vi ju lånat från Hagmans. Dekorationen av studentmössor satt fast med nålar.
Plötsligt slet en dam i en mössa. Det var ett ögonblicks verk att kalaset gått i kras.
<p><b><font size="2">Knypplade 300 dukar</font></b>
På Göta hotell hölls julmässor. Och Helny Olsson knypplade. Hon drar ut byrålådan och visar Mormors brudnäsduk. Det blev trehundra dukar, av Vera Cederblads utsökta design, som inbringade stora pengar.
Jodå, Helny Olsson gick i hushållsskola. Tio flickor, från både Norge och Holland, drillades av en majorska och fick lära sig tillreda en gåsmiddag. Livrädd för hästar måste hon rida.
<p><b><font size="2">For till Paris</font></b>
"Handarbetslärarinna" säger hon bestämt "skulle jag bli". Men så mötte hon Nils Olsson, ägare till Norrköpings bilbolag, och fick färdas i Citroen resten av livet.
-Vi åkte mycket till Paris. Fast det roligaste var att åka var för sig!
Helny Olsson skymtar på ett kort vid foten av Tour Eiffel.
<p><b><font size="2">Morbrors möbler</font></b>
Som ägare till flera fastigheter i Östra Promenaden, Skeppargatan och Hantverkargatan, bosatte sig paret till sist i Norra Promenaden. Nils Olsson var länge omtyckt vicevärd hos Tempelriddarorden.
Våningen kändes lite främmande för en matmor som sprungit i en nära åtta meter lång tambur. Här smeker hon möbelträet och minns sin morbror, lärare hos Carl Malmsten, som gjort barockstolarna och rokokofåtöljerna. Duken på bordet av Märta Måås Fjetterström har bleknat sedan 1933.
<p><b><font size="2">Jobbar varje dag</font></b>
Pappa var trafikchef på Vikbolandsbanan, under förrförra seklet, och föräldrarna var över fyrtio år när Helny Leksborg kom till världen. Hon vårdade dem senare i livet, men har själv aldrig behövt lita till mormors hörapparat. Den vilar i vitrinen bland hennes vackert målade porslinspjäser.
-Jag njuter, säger Helny Olsson och hastar i väg till nästa uppgift. Hon har lett matlagnings- och knyppelkurser och tillhör nu lekmannakåren i Sankt Olai och Matteus och jobbar varje dag.
Förvånad lyser hon upp:
-Jag känner mig faktiskt inte som nittio år !
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!