Hundar en smittkälla för sjukhussjukan

Sjukhussjukan, som tidigare främst drabbat människan, har nu upptäckts hos hundar. I Östergötland konstaterades i januari två fall av MRSA (multiresistenta bakterier) på Valla Djurklinik.

Norrköping2007-06-02 00:00
-Vi fick besked från laboratoriet och vi tog det på största allvar. I och med att vi vet att det här är ett stort problem inom den vanliga sjukvården tog vi kontakt med länsveterinär och smittskyddsläkare. Efter det har vi tagit ett flertal prover och gått igenom rutiner och skickat fler prover för analyser. Vi har sedan många år rutin att skicka prover på bakterieodlingar för att se att rätt sorts antibiotika sätts in för att undvika resistenta bakterier, säger chefsveterinären Helene Backman på Valla Djurklinik.

-Vi har inte upptäckt några fall sedan januari.

Huruvida personalen själva drabbats av de resistenta bakterierna kan inte Helene Backman säga, då det är sekretessbelagt.

Från människa till djur
När fallen i Östergötland uppdagades kopplades länsveterinär och smittskyddsläkare in och sedan kontrollerades fler djur och även familjen.

Både länsveterinären Barbro Röken och smittskyddsläkaren Bengt Norman säger att det här är en smitta som förts över från människa till djur.

-På människorna hittades inget och på hundarna avklingade den här infektionen. De djur som har kontrollerats är nu fria från smittan, Däremot kan det ligga kvar längre hos människor.

-Det är förmodligen människor utanför familjen som smittat hundarna, säger Bengt Norman, som också berättar att båda hundarna blev smittade vid och i samband med operationer.

-MRSA tillhör den vanliga bakteriefloran hos människan, medan hundens stafylokocker heter MRSI. En hund som får en infektion och inte äter antibiotikum kan få MRSI, men genom att hunden behandlas med antibiotikum kan den få MRSA.

-I hemmiljön har man inte hittat något och troligen är det på djursjukhusen som hundarna smittats. Personal på djursjukhus i allmänhet har kontrollerats och de har en lite mer benägenhet att bli smittade, säger Barbro Röken.

Anledningen till att det finns resistenta bakterierna är att antibiotika används.

Hunden en smittkälla
Anders Franklin, chef vid avdelningen för antibiotika på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA är inte alls förvånad över att hundar nu drabbats.

-Det var väntat att vi skulle komma att få det, säger han och menar att problemet är att eftersom de nu fått det kommer hunden att bli en källa till smitta och smittspridare, kanske främst då till personal på djursjukhusen men även till andra människor, säger han.

-För att stoppa smittan måste antibiotikan minskas, men i vissa fall kan det dock vara befogat att använda antibiotika, säger Anders Franklin.

Förutom att minska antibiotikan bör man se över hygien och ta fler prov för att på så sätt upptäcka nya fall av "sjukhussjukan".

Staphylococcus intermedius är en av hundens vanligaste bakterier och sjukdomsframkallande hudstafylokocker. MRSI är en förändrad form av bakterien

Staphylococcus aureus är den typ som främst förekommer hos människan.MRSA är den typ som blir resistent.

Båda dessa typer av bakterier kan förorsaka varbildande sårinfektioner och blodförgiftning.

Zoonos kallas en bakterie som sprids mellan människor och djur.Källa: SVA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om