– Det är obegripligt, det finns tre protokoll från byggherren för förskolan som styrker att sprickorna har uppkommit i samband med pålningen. En besiktning som gjordes innan, en som gjordes efter pålning och en slutbesiktning, säger Roger Myrén, som bor i huset tillsammans med sin äkta hälft.
Vi träffade paret redan för två år sedan. Då hade processen mot Norrköpings kommun börjat. För paret menar att de sprickor som de upptäckt i källaren är följden av det pålningsarbetet som föregick bygget av förskolan på Dragaregatan i Hageby. På tomten intill deras hus.
De minns än i dag vibrationerna.
– Det vibrerade så mycket i huset att blomkrukorna åkte ut på fönsterbrädet. Och tavlor föll i golvet och gick sönder. För det fick vi i varje fall blomstercheckar, säger Roger Myrén.
Ja, för mer än så ser det nu inte ut att bli i ersättning. För några veckor sedan kom beskedet från Norrköpings kommuns företrädare. Där hänvisas till en oberoende besiktningsman som kommunen anlitade i januari i år.
Besiktningsmannen slår bland annat fast "att det inte kan anses sannolikt att de skador som ni har påtalat är orsakade av vibrationer från Norrköpings kommuns arbete (...). Den utredning som finns i ärendet ger tvärtom stöd för att det inte finns något orsakssamband mellan utförda arbete och de skador som ni gjort gällande".
– Det är klart att det finns ett samband, för det har inte blivit fler sprickor efter att pålningen upphörde. Och de sprickor som blev har inte blivit större, tillägger Roger Myrén och visar hur det ser ut i dag.
Det som oroar mest är den större sprickan som löper längst in i hörnet av matkällaren. Här har en del av rappningen släppt.
– Vi är rädda för att det ska komma in fukt. Och skulle vi sälja huset, ja, vad kommer det att innebära?, funderar Roger Myrén.
Han återvänder till den kommunikation som paret tidigare haft med kommunen och hänvisar till det svar som kommunens fastighetsbolag, Norrevo, gav i vår förra artikel – att fastigheten befinner sig i ett riskområdet. "Naturligtvis kan något hända".
– Ja, det är ju lermark här, säger Roger Myrén.
Paret Myrén har kontaktat några företag för att höra sig för vad det skulle kosta att få sprickorna åtgärdade. Offerterna visar på allt mellan 40 000 kronor till 140 000. Men försäkringsbolaget tar inte kostnaden.
– De menar att det här handlar om skadeståndsanspråk. Men då skulle vi behöva gå till domstol. Och vad har två privatpersoner att sätta emot en stor kommun?, säger Roger Myrén.
Paret kommer dock att överklaga till ARN, Allmänna reklamationsnämnden.
– Vi är också väldigt besvikna på att ingen från kommunen hört av sig till oss personligen, inte ens med ett förslag. Nu blev det som ett slag i ansiktet när mejlet kom, säger Roger Myrén.
Mathias Norén, enhetschef, projekt fastigheter på Norrköpings kommun, säger att kommunen har följt de rutiner som gäller.
– Vi har haft vibrationsmätare på plats som visar att vibrationerna legat under riktvärdet. Vi har också gjort besiktningar både före och efter.
Han tillägger att kommunens försäkringsbolag har utfört en besiktning i år med hjälp av en oberoende besiktningsman, där bedömningen är att det saknas orsakssamband mellan den påtalade skadan och byggarbetena.
Men protokoll som paret har visar ju sprickbildning i samband med pålningen?
– Vi måste förhålla oss till vad våra sakkunniga kommit fram till.