- Det är väldigt synd att inte fler får möjlighet att prova behandlingen, säger Jenny Hulterström, legitimerad psykolog och en av tre som utför behandlingen i Östergötland.
Hon har bland annat hjälpt "Linus, 7" som NT skrivit om tidigare i veckan.
Metoden sägs göra "underverk" i vissa fall. Men tillgången på behandlingen beror helt och hållet på var man bor. Skillnaderna är stora både inom länet och i landet. I Norrköping finns behandlingen inte inom barn- och ungdomshabiliteringen vilket den gör i exempelvis Linköping.
Får kritik
Metoden handlar om att träna och uppmuntra vissa beteenden samtidigt som man försöker minska beteenden som orsakar problem för barnet med autism. Uppmuntrande beteenden kan vara att se den som pratar i ögonen, göra saker efter instruktioner som att sitta eller stå. Terapin är intensiv och kräver stor medverkan av barnets familj och nätverk.
Forskning visar att metoden hjälper framför allt små barn på förskolenivå att göra stora framsteg. Men långt ifrån alla erbjuds behandlingen.
- Vi är få som kan utföra behandlingen. En större spridning är viktig och skulle göra att fler fick hjälp. Men så finns det också ett motstånd. Vissa kallar det drillning eller dressyr eftersom man använder belöningssystem i behandlingen, säger Jenny Hulterström.
Jenny Hulterström är för tillfället föräldraledig, men jobbar till vardags på Psykiatripartners Resurs, en privat enhet. Tidigare jobbade hon på barn- och ungdomshabiliteringen i Östergötland och handledde då habiliteringen i Motala där man har använt IBT i ett projekt under ett par år. Även där såg man barn göra stora framsteg. En annan viktig slutsats var att terapin kan ge stora samhällsekonomiska vinster på sikt.
- Men det gäller att alla som finns runt barnet samverkar. Och det kan vara svårt att få med skolan i arbetet.
Samspel viktigt
Metoden bygger på att barnen umgås med normalbegåvade barn så att lek och språk kan imiteras. Oftast går det lättare under förskoletiden eftersom det är en annan organisation med andra mål. Men så fort barnen börjar skolan riskerar arbetet att avbrytas.
De behandlingar som finns för autistiska barn
i dag bygger på två olika synsätt, enligt Jenny Hulterström.
- Antingen anpassar man omvärlden efter barnen eller också tränar man barnen så att de klarar av fler vardagsmiljöer och ofta krockar de här synsätten.
Ett annat motstånd till metoden är att den kräver så mycket av familjen och det finns en rädsla för hur anhöriga ska orka.
- Men det gör de. Det är jobbigt men det är det ändå för de här familjerna och på sikt blir det lättare för dem.