I januari ska det nya tillväxt- och utvecklingskontoret vara i drift. Där samlas uppgifter som idag ligger under kultur- och fritidskontoret, näringslivsfrågor, kommunikation, digitalisering och säkerhet under en ny tillväxt- och utvecklingsdirektör. Tjänsten som kultur- och fritidsdirektör försvinner tillsammans med ett antal andra chefstjänster.
Det nya "superkontoret" har varit en del av den heta kulturdebatt som rasat den senaste tiden och där kritikerna menar att kulturfrågorna riskerar att försvinna och bli mindre synliga när uppgifterna delas upp i underavdelningar som Attraktionskraft och Livskvalitet. Dessutom kommer evenemang som Kulturnatten, Lucia och Augustifesten i fortsättningen att ligga under Upplev Norrköping.
Inför omorganisationen har kommunen, tillsammans med anställda och fackliga organisationer, genomfört en risk- och konsekvensanalys.
– Det är ett jätteviktigt arbete när man jobbar med förändring. Det är någonting vi jobbar med i alla våra verksamheter kopplat till olika faktorer och i det här fallet är det en organisationsförändring, säger kommundirektör Anna Selander som är arkitekten bakom förslaget.
– Vi har inte sett någon risk som slår omkull förslaget till organisationsförändring och den bilden delar jag med våra fackliga parter.
Facket har dock en annan syn på processen (se kompletterande artikel).
– Vid vårt sista möte innan sommaren fick jag inte några medskick annat än att det varit en bra och tydlig process. Det kan alltid vara rörigt i början. Det var en process som haltade lite i början men som blev bra på slutet. Det är jag nöjd med.
Analysen, som vi tagit del av, visar att många av argumenten mot den nya organisationen som lyfts i debatten bedöms som en "Allvarlig risk". Det innebär, enligt bedömningsskalan, bland annat en risk som kan ge allvarlig och/eller bestående skada på person, organisation, miljö alternativt betydande ohälsa/skada som förekommer ofta.
– I de här analyserna kommer det upp sådana risker som man bedömer som allvarliga och så kan det bli om riskerna faller ut. Vi har i styrgruppen och tillsammans med berörda fack bedömt att de riskerna inte är av sådan karaktär att vi inte kan genomföra förändringarna. Vi tar höjd för dem genom att riskerna är medvetengjorda och man sätter in åtgärder för att hantera riskerna, säger Anna Selander.
Bland det som pekats ut som en "Allvarlig risk" finns risken för högre personalomsättning och att kompetens tappas. Det finns också en allvarlig risk för att det blir otydligt vad det nya kontoret står för – att det blir en förlorad identitet och ett förlorat varumärke då kultur- och fritid inte längre är ett eget kontor. Som allvarlig risk pekas även på en otydlig ansvarsfördelning mellan kontoret och Upplev Norrköping där risken är att befintliga samarbeten påverkas.
Åtgärderna som föreslås i analysen handlar om tydlig kommunikation, transparens och att skapa tydlighet i uppdragen i den nya organisationen. När det gäller relationen mellan Upplev Norrköping och kontoret ska det också skapas ett uppdragsavtal för att tydliggöra vem som gör vad.
– Kontinuerlig information och kommunikation har jag haft sedan start när vi lanserade det här utvecklingsarbetet i januari. Det handlar om att stå stadigt och få medarbetarnas tillit till att de vill vara med och genomföra den här förändringen. Motsatsen är att man spekulerar i vart vi ska någonstans och då får vi ganska snabbt 500 versioner om vad ledningen egentligen vill. I det läget riskerar vi att få ett jättestort tapp av medarbetare, säger Anna Selander.
Att det uppstår en oro vid stora omorganisationer är naturligt. Samma sak med att det uppstår en viss rörlighet, menar hon.
– Vi ser att vi behöver göra en utveckling, men vi vill inte tappa personal. De riskerna är vi på direkt för där kan det går ganska fort och det blir också en tidsaspekt som avgör hur man prioriterar. Vi vill ju inte att folk ska sluta. Redan från start har jag varit väldigt synlig i det här arbetet. Den här risken identifierade vi redan på förhand. Vi vet att den kommer upp.
När det gäller gränsdragningarna mellan Upplev Norrköping och den nya förvaltningen är hon inte orolig.
– Idag är Upplevs verksamhet splittrad mellan tre kontor. Vi har inte en friktionsfri process idag heller utan vi tror att vi kan göra det bättre på det här sättet men det är ett arbete att ta sig an.