Boende i eget hem prioriteras i dag men bara de med goda eller höga inkomster har den möjligheten. Arbetslösa, ensamstående och lågavlönade hänvisas till att hyra sin bostad. Det gör att de som tjänar minst får betala mest för sitt boende. Det menar hyresgästföreningen som nu har tagit fram ett omfattande materiel som visar hur orättvist boendet kan vara.
? Vi kommer nu i olika sammanhang gå ut med rapporten till politiker och använda den vid seminarier och syftet är att få upp bostadsfrågan som en viktig valfråga. Det är så oerhört viktigt, säger Erik Malmberg, kommunikatör på Hyresgästföreningen
Ett problem som också belyses i rapporten är att det produceras för få hyreslägenheter och att renoveringsbehovet är stort.
Färre hyresrätter
Fram till 2006 fanns det ett investeringsstöd som bidrog till att man byggde hyresbostäder, efter att stödet togs bort har antalet nybyggda hyresrätter minskat.
Anledningen till skillnaden i bokostnader är att den som äger sitt boende får både skatteavdrag och fortsatta subventioner. Vid en renovering får man dessutom hjälp med halva arbetskostnaden via rot-avdrag.
Hyresgästföreningen menar att Rot-avdraget även borde kunna komma de boende i hyresrätter till del, då behovet av renovering i många av våra nuvarande hyresfastigheter är stort.
Läs mer om detta i torsdagens NT!