Hittills har det bolag som fått avtal för ambulanssjukvården även fått ansvar för liggande sjuktransporter. I Östergötland har två bolag haft uppdragen, Falck Ambulans i centrala och västra länsdelen och Premedic i den östra. Regionen vill nu ha en entreprenör för samtliga liggande sjukresor och har valt Falck Ambulans. När det nya avtalet träder i kraft 1 februari måste sjukvårdarna som sitter bakom ratten ha en taxilegitimation att visa upp. Annars får de inte köra.
– Det är lagstadgat att förare som kör persontransporter måste ha någon form av yrkesförarbevis. De här människorna som körs har inga medicinska behov under transporten så det ska ses som vilken vanlig sjukresa som helst med skillnaden att de ligger ned, säger Magnus Käck, verksamhetsutvecklare på enheten för prehospital vård inom Region Östergötland.
Eftersom de liggande sjuktransporterna har funnits inom ambulanssjukvården har de hanterats enligt reglerna om utryckningsfordon trots att de inte är det. Därför har förarna till sjuktransporterna sluppit genomgå trafikförarutbildning.
– Det har väl egentligen varit ett sätt att kringå lagen, säger Magnus Käck.
Han hoppas att de nya kraven ska höja kvaliteten och minska väntetiderna. De gamla avtalen har saknat tydliga tidsmål och nu finns klara tidsangivelser för hur länge en sjuktransport får dröja. Ytterligare ett sätt att se till att patienter inte ska behöva vänta är att ha dubbla bårar i vissa bilar.