Inga sängar åt stans tiggare

Det är långt ifrån säkert att tiggare i Norrköping får nattlogi i vinter. Nu vill Svenska Kyrkan och Hela Människan väcka kommunen.

Ulf Larnemark och Barbro Eriksson jobbade med de romska tiggarna förra vintern.

Ulf Larnemark och Barbro Eriksson jobbade med de romska tiggarna förra vintern.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2015-09-04 07:30

Videon är inte längre tillgänglig

– Jag är hundra på att flera av dem kommer tillbaka till vintern, säger Barbro Eriksson som, för hjälporganisationen Hela Människan, jobbade på härbärget under vårvintern.

Hon påpekar att tiggarna på Norrköpings gator visserligen är färre just nu men att det beror på att romerna ofta har tillfälle till sommarjobb i sina hemländer.

– Då kan de hjälpa till på gårdar och liknande och få chans att träffa sina familjer. Men annars är det ju därför de är här – för att de som är romer inte kan få jobb i Rumänien och Bulgarien.

Ulf Larnemark är chef för Hela Människan i Norrköping.

– Jag tycker att det är jättebra det vi har gjort men det är bara temporära lösningar, säger han och tillägger att problemet med arbetslösa romer är stort och i långa loppet behöver redas ut av Rumänien och Bulgarien.

– Men det löser sig inte så snabbt eftersom viljan inte är så stor i de här länderna att lösa det.

Nu när vi går mot kallare tider känner de båda att Norrköping behöver hjälpa de nödställda personer som kommer att befinna sig här.

– Men om vi ska kunna öppna i november behöver vi ha besked nu i september, säger Ulf Larnemark.

Förra hösten var det kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist som väckte frågan om ett härbärge när han kallade ideella aktörer till ett möte för att diskutera frågan.

– Jag tror att man hoppades att vi skulle ta den kostnaden, säger Ulf Larnemark.

Senare, när vintern redan var här, blev insikten stor om att något snabbt måste göras.

– Jag kom på att vi skulle kunna starta ett härbärge snabbt genom att bidra med arbetet och personalen om Svenska Kyrkan och kommunen också ställde upp.

Kyrkoherden Thomas Wärfman såg till att kyrkan stod för härbärgets lokal, Matteusgården, och inventarierna. Han pratade också med kommunen som stod för de 300 000 kronor som härbärget kostade.

Men trots att Linköpings kommun har budgeterat 3 miljoner kronor för härbärgen och luncher till tiggare i år lägger inte Norrköpings socialnämnd en krona. Man går inte utanför sin budget med de 550 000 kronor som skulle behövas för ett vinteröppet härbärge.

– Det kan bli en mild vinter och det kan vara så att länderna de kommer ifrån tar ett större ansvar så att vi kan ställa upp efter behov, säger ordföranden Roger Källs som inte tycker att städerna ska snegla för mycket på varandra.

Att Linköping har färre tiggare än Norrköping tror han kan hänga ihop med att Linköping gör mer för romer.

– Men det är inte så att vi diskuterar på det iskalla sättet här i Norrköping. Vi vill hellre ha beredskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om