Ingeborg gillar att vårda korna
Ingeborg Tormalm valde korna när klasskamraterna valde söta sällskapsdjur. Hon har veterinärens tyngsta arbetsuppgifter, men ångrar sig inte.
Ingeborg Tormalm.
Foto: Ahl Matilda
De flesta av hennes klasskamrater valde djursjukhusen och smådjuren framför lantbruken. Där är arbetet lättare och möjligheterna specialisera sig större. Djurägare är oftast beredda att betala stora pengar för operationer och provtagningar när familjens hund eller katt är sjuk. Då blir veterinärens möjlighet att fler. Lantbrukare som har flera hundra djur har inte samma resurser för varje djur.- Man röntgar ju till exempel inte en ko. Man provbehandlar och fungerar det inte så måste man avliva, säger Ingeborg Tormalm.Tuffa arbetstider skrämmer också bort många från tjänsterna som distriktsveterinär. Medan kollegorna på djursjukhus och kliniker har fasta arbetstider, arbetar distriktsveterinärerna i Norrköping skift med helgtjänstgöring varje månad och jour varje vecka. En distriktsveterinär måste kasta sig i bilen när en ko blir sjuk mitt i natten. Ibland offrar Ingeborg Tormalm både mat och sömn.Schemat inte omtyckt
- Det beror helt på vad som händer. Är man vaken hela lördagsnatten så är det ju inte så roligt när det ringer igen klockan tolv på söndagsnatten, säger hon.Den sortens schema lockar inte många spekulanter till lediga tjänster på veterinärstationen. Ständigt pågår diskussionerna om hur man ska ragga upp nya kollegor. Länge var det osäkert om alla skulle kunna få sin semester under sommaren. Ingeborg Tormalm fick själv ringa runt till kurskamrater från veterinärutbildningen för att hitta ersättare under sommaren.- Vi hade tur, så nu får vi semester allihop, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!