Ingen behöver missa Almas studentutspring

Det är bara två personer som får komma och ta emot Alma på hennes utspring. Men som tur är kommer hennes nära och kära även att kunna följa henne via datorn.

Alma Eriksson siktar högt, i framtiden planerar hon att jobba inom FN med att stärka utvecklingsländer.

Alma Eriksson siktar högt, i framtiden planerar hon att jobba inom FN med att stärka utvecklingsländer.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2021-06-09 20:00

Det var mamma Pernilla Eriksson som såg att det fanns en tävling via NT där man kunde vinna en livesändning av ett utspring. Vi på NT vill försöka dra vårt strå till stacken – och ge några fler en möjlighet att se en avslutning som med restriktionerna annars vore en omöjlighet. 

– Jag skickade in en motivering som en spontangrej och glömde väl ärligt talat bort det sedan. Sedan ringde chefredaktören (Fredrik Lagerqvist reds anm.) och berättade att jag hade vunnit, säger Pernilla.

Det var först då som dottern Alma fick reda på att hennes student kommer att kunna följas av NT:s samtliga prenumeranter.

Det var mamma Pernilla som skickade in en motivering om varför NT skulle sända Almas utspring live: "Min dotter Alma har verkligen sett fram emot studenten och jobbat stenhårt för att få bra betyg, vilket hon lyckats med!
Detta vore jättekul att vinna till henne och hela släkten plus systrar, så att de kan få ” vara med” på hennes stora dag!"
Det var mamma Pernilla som skickade in en motivering om varför NT skulle sända Almas utspring live: "Min dotter Alma har verkligen sett fram emot studenten och jobbat stenhårt för att få bra betyg, vilket hon lyckats med! Detta vore jättekul att vinna till henne och hela släkten plus systrar, så att de kan få ” vara med” på hennes stora dag!"

– Det kommer att bli jättekul såklart, att släkten kommer att kunna se det även om de inte kan vara där. Och att kunna titta på det i efterhand, säger Alma.

Två av de som inte skulle fått se Alma ta klivet ut i vuxenlivet är hennes systrar, Felicia och Elsa. På plats har det hela tiden varit givet att det är deras mamma och pappa som ska ta emot Alma. 

Felicia tog själv studenten för två år sedan, innan pandemin slog till.

– Jag vet hur det är att stå där i fönstret på skolan och kunna vinka till sin släkt utanför. Det är jättesynd att Alma inte kommer att få göra det. Men vi får vara hemma och ta emot gästerna istället, säger Felicia.

Storasyster Felicia är glad att hon och lillasyster kan se Almas utpring live, även om det "bara" är över datorn. 
"Vi kanske kan stå här framför datorn med tutor och hurra?"
Storasyster Felicia är glad att hon och lillasyster kan se Almas utpring live, även om det "bara" är över datorn. "Vi kanske kan stå här framför datorn med tutor och hurra?"

De höftar med att de, ett normalt år, hade varit 30-35 personer utanför skolan. Nu får de samlas hemma på familjens bakgård i Kimstad. Med flera platser att vara på, för att hålla det smittsäkert.

Smittan är också något som ligger Alma nära i medvetandet.

– Jag är väldigt rädd för att bli sjuk just nu. Hade det varit som vanligt hade man bara kunna ta en ipren och sedan kört på ändå. Men blir jag sjuk nu så är det kört, då kan jag inte vara med, säger hon.

Det är under torsdagen som Alma kommer att springa ut genom Hagagymnasiets dörrar för sista gången efter tre år på samhällslinjen. Under ungefär hälften av den tiden har corona varit närvarande.

Lillasyster Elsa har två år kvar till sin student. Hon tror att pandemin då har lugnat ner sig så pass att släkten kan vara på plats för att se henne springa ut. Men medvetenheten kring smittan tror hon kommer finnas kvar.
Lillasyster Elsa har två år kvar till sin student. Hon tror att pandemin då har lugnat ner sig så pass att släkten kan vara på plats för att se henne springa ut. Men medvetenheten kring smittan tror hon kommer finnas kvar.

– Det som varit positivt är väl att jag tyckt att det varit ganska skönt med distansarbete. Att man har lärt sig utnyttja tekniken och kan få återkopplingar över distans istället för att åka in till skolan. Hemma är det lugnt och tyst, säger Alma.

– Men jag har börjat uppskatta skolmaten på ett annat sätt. Det är ju värsta lyxen att få mat istället för att behöva laga den själv, tillägger Alma och skrattar.

Finns det något positivt med en studentvecka under pandemitider då?

– Positivt? Nej, det tror jag inte. Men det blir vad man gör det till. Vi hade en bal till exempel, inte med hela skolan utan med bara klassen ute i Arkösund. Det var jättemysigt, säger Alma.

– Jag tycker att det är lite synd att ni inte kan gå på nattklubbar. När jag tog studenten var det där man hittade gemenskapen, säger Felicia.

Efter utspringet kommer Alma att ha några veckor ledigt, sedan väntar ett par månaders arbete på ett lager. Efter det vet hon inte vad som händer. Kanske resa ("om man får"), eller så fortsätter hon att jobba.

– Sedan ska jag plugga freds- och utvecklingsstudier i Uppsala. Jag ska ta en masterexamen så det blir fem år. Drömmen är jobba inom FN med frågor som utbildning, skola och mat i utvecklingsländer, säger Alma.

Och alla de storslagna planerna börjar alltså med hennes studentutspring. Almas, och många andra studenters utspring, kommer du att kunna följa på både torsdag och fredag via nt.se.

Följ studenten med NT

Under torsdag och fredag denna vecka tar flera hundra elever studenten runt om i kommunen. På nt.se kommer flera reportrar att liverapportera med bilder, filmklipp och intervjuer från flera av Norrköpings gymnasieskolor - under hela dagen. Självklart kommer du även att hitta godbitarna från studenternas firande i papperstidningen på både fredag och lördag.

Almas utspring sänds på vår hemsida med start vid klockan 13:30. 

Länge leve årets studenter - hipp hipp hurra!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!