Ingen kö för att bli jägare i Norrköping

Tillväxten bland landets jägare tycks vara god. Färska siffror visar att allt fler ungdomar ansöker om jaktkort. Men i Norrköpingsområdet känns inte trenden igen.

Norrköping2012-09-07 00:00

Enligt uppgifter från Jägareförbundet som Sveriges Radio har tagit del av handlar det om mer än en fördubbling av antalet unga i ålder 19-30 år som skaffar jaktkort. Ett kort som krävs för jakt och som innebär att man betalt viltvårdsavgift.

För fem år sedan registrerades 12 000 sökande personer i den åldersgruppen, i dag är det 25 000.
937 av dem finns i länet.

Men i Norrköpingsområdet märks, trots det, inte något ökat jaktintresse bland unga.

Många vill lära sig skjuta
- Nej, jag kan ju inte säga att någon står på kö direkt, säger Rickard Hellström, före detta ungdomsansvarig i Jägareförbundet, Norrköpings jaktvårdskrets.

Inte heller Pia Lundqvist, ungdomsansvarig
i Jägarnas riksförbund, avdelning 05, ser någon stigande kurva.

-  Just intresset för att ta jägarexamen tror jag inte är så stort. Däremot för att lära sig skjuta. Det har vi märkt på de läger vi anordnar med fokus på just skytte. Fast är man intresserad av att skjuta kanske jaktintresset kommer som en följd av det, resonerar hon.

Enligt Pia Lundqvist jobbar just Jägarnas riksförbund med lägerverksamhet för att få ungdomarna att bli intresserade. Jägareförbundet försöker å sin sida att nå de unga genom bland annat skolan.

- Men här har det tyvärr gått trögt. Skolan ser vårt förbund som en intresseorganisation och då är inte viljan så stor att låta oss komma in, säger Rickard Hellström.

"Inte bara lattjo lajban"
Han ser en stor fara i om en ung generation jägare inte tar vid. Inte minst i glesbygdområdena där många unga lämnar landsbygden och befolkningen blir allt äldre.

- Åldern tar ju ut sin rätt även bland jägarna. Det är inte bara lattjo lajban att jaga, det är ett tungt jobb också. Älgen som skjutits ska släpas långa sträckor och fraktas i väg för styckning, säger han.

Men han vill framför allt framhålla den samhällsnytta som jägarna gör och som definitivt kräver att det finns unga jägare som står på tur.

-  Annars riskerar vi att förlora kontrollen över viltstammen. Tyvärr tror också många att djuren
i det fria sköter sig själva, men så är det inte. Vi jägare utfodrar dem exempelvis vintertid, vi rensar vägarna från påkörda djur och tar hand om eftersök. Och vem skjuter rävarna som drabbats av dvärgbandmask och ser till att prover kommer in för analys? Jo, vi jägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om