Ingen orsak att köpa flaskvatten

Hur gott är Norrköpings vatten egentligen? Tävlingen om Sveriges godaste vatten ska ge svar. 178 kommuner har anmält sig så konkurrensen är hård.

Agent H2O - med rätt att jaga avloppsskurkar - har förhoppningsvis gjort ett gott jobb inför onsdagens deltävling.

Agent H2O - med rätt att jaga avloppsskurkar - har förhoppningsvis gjort ett gott jobb inför onsdagens deltävling.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-09-14 04:00
Redan i dag får vi veta om vattnet är tillräckligt gott för att gå vidare till riksfinalen i Stockholm i november. Vid deltävlingen i Cloetta center i Linköping ska en jury smaka av och rösta om vilken kommun som producerar det godaste kranvattnet i regionen.
- Vi ska vinna, säger Louise Lindström trosvisst. Och det ska hon väl göra i sin egenskap av vattenverkets informatör och marknadsförare. Hon ser tävlingen som ett ypperligt tillfälle att marknadsföra vattnet från Glan och få Norrköpingsborna att inse att det inte finns någon anledning att köpa vatten på flaska.
Förra gången branschorganisationen Svenskt vatten arrangerade en liknande tävling var 1997. Då tävlade enskilda vattenverk - stora som små - mot varandra.

Kommunerna tävlar
I årets tävling är det kommunerna som tävlar och vattnet ska tas från en kran i en offentlig byggnad i centralorten. Det utesluter alltså Åby vattenverk som fick ett hedersomnämnande förra gången och även Frörums vattenverk i Gusum som kom tvåa i riksfinalen med sitt goda vatten från Yxningen. Yxningens vatten tävlar ändå eftersom sjön också försörjer centralorten Valdemarsvik från ett annat vattenverk (se artikel på Valdemarsvikssidan).
I Norrköping tas vattenprovet från Racketstadion, bredvid Vattenverket.
- Det är helt enkelt av praktiska skäl, säger driftchefen för vatten och avlopp, Claes Boman. Vi kommer att ta provet innan vi åker till Linköping med det.

Från andra prover
De analyser som skickades till Svenskt vatten före deltävlingen kommer från prover som tagits på andra håll i centralorten.
Norrköpings vatten håller god kvalitet och håller sig inom alla riktvärden.
- Det är bara på sommaren som vi inte klarar av att hålla temperaturen eftersom Glan blir uppvärmd, säger driftingenjör Mats Kindahl.
I tävlingen deltar både grundvatten och ytvatten.
- Vad som är ett gott vatten är en smaksak men ytvatten smakar mindre och är mer neutralt än grundvatten som bland annat innehåller mer salter och mineraler, säger Mats Kindahl.
I juryn ingår representanter från Allt om Mats vinprovargrupp och lokala medlemmar i organisationen Munskänkarna. Nu återstår det att se om de helst dricker neutralt vatten, som det från Glan, eller ett lite saltare grundvatten.
fakta De tävlar i LinköpingNorrköping, Finspång, Valdemarsvik, Linköping, Mjölby, Motala, Vadstena, Västervik, Nyköping, Vingåker, Tranås, Eskilstuna, Vimmerby och Lilla Edet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om