Inget stöd för protesterande läkare

Vid lasarettet i Motala ska en läkare under utbildning behandla patienter med lättare kirurgiska och ortopediska skador nattetid.

Norrköping2004-09-11 04:00
Det är ett litet steg tillbaka från den stora omorganisationen inom sjukvården som genomfördes 1 mars i år. Från början skickades alla patienter från västra och östra länsdelarna med kirurgiska och ortopediska skador vidare till Universitetssjukhuset i Linköping under natten. På försommaren ändrade politikerna sig. Personer som bara behöver sys med några stygn eller få en elastisk binda lindad runt foten ska inte behöva åka till Linköping för det.
Vid Vrinnevisjukhuset föreslog närsjukvårdsdirektör Steen Ekdahl att medicinjourens läkare ska ta hand om de här patienterna när jourcentralen vid Hageby vårdcentral stängt. Jourcentralen föreslås i sin tur hålla öppet ett par timmar längre mot i dag. Förslaget har mött massiva protester från medicinklinikens läkare. De anser sig inte ha kompetensen. Nu pågår diskussioner om vem som ska göra vad. Lösningen lär inte, som planerat vara klar till månadsskiftet september/oktober.

AT-läkare
Däremot får östgötarna i den västra länsdelen en primärvårdsjour vid lasarettet i Motala från 1 oktober. Tanken är att en AT-läkare börjar sitt arbete på eftermiddagen med lasarettsansluten hemsjukvård och psykiatri. Under kvällen och natten tar läkaren över primärvårdsfallen från kirurg- och ortopedmottagningen.
Tidigare i veckan protesterade medicinklinikens läkare på Vrinnevisjukhuset mot att de i fortsättningen föreslås bedöma och behandla de här patienterna nattetid. De väntar sig stöd från Socialstyrelsen som är tillsynsmyndighet för sjukvården. Men Björn Forsberg, direktör vid Socialstyrelsen i Jönköping, ser tvisten mer som en organisationsfråga, ingen klassisk revirstrid mellan olika specialiteter inom läkarkåren.
- Förutsatt att läkarna får någon form av hjälp och stöd och utbildning i sammanhanget är det knappast någon större risk för patientsäkerheten, säger Björn Forsberg.
- Till skillnad mot läkarna i medicinjouren är vi allmänläkare vana vid att ta hand om skador och vana att bedöma i första linjen, säger Ingegerd Rahm, distriktsläkare vid vårdcentralen i Skärblacka.
Medicinläkarna vill att akuten på Vrinnevisjukhuset återigen bemannas med kirurg- och ortopedjour nattetid, men också att primärvården tar över patienter med enklare skador dygnet runt. Närsjukvårdsdirektörens förslag innebär att distriktsläkarna förlänger sin kvällsjour på Hageby vårdcentral från klockan 21 till klockan 23. Därefter hänvisas patienterna till akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset.

För kostbart
Att hålla en egen jourlinje med primärvårdsläkare skulle vara för kostbart i förhållande till hur många patienter som behöver hjälp nattetid.
- Det är inte rimligt att hålla en jour med allmänläkare för så få patienter, med tanke på vad det skulle innebära för primärvården, menar Åke Lindqvist, medicinskt ansvarig på vårdcentralen vid Hageby vårdcentral.
Jourtid måste ersättas med ledig tid och det skulle innebära att läkarna måste vara lediga under dagtid.
- Vilket leder till att primärvården skulle bli ännu mer otillgänglig för patienterna eftersom vi inte skulle ha några tider att erbjuda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om