Inlagd lax

Norrköping2008-07-24 00:15
Få, om ens någon, fisk kan mäta sig med lax när det gäller användbarhet. Steka, koka och grilla är bara början. Inlagd lax är kanske den minst vanliga. Resultatet blir en smakkombination av sött, salt och syrligt. Skär laxfilén i kuber med två centimeters sida. Lägg bitarna i kraftig plastpåse som placeras i frysen ett drygt dygn. Blanda socker och salt. Häll blandningen i plastpåsen dag två och förslut. Lägg påsen i kylen för upptining. Koka upp inläggningslagen och se till att sockret löser sig helt. Ställ lagen att svalna.Lägg laxen i durkslag och spola av den hastigt i kallt, rinnande vatten. Varva bitarna i glasburk med skivad rödlök, lagerblad, dill- och persiljekvistar. Tillsätt senapsfrö och kryddpeppar samt slå den kalla lagen över. Ställ kallt ytterligare ett dygn före servering.
Recept
För 6-8 personerTill sockersaltningen:1 kg laxfilé utan skinn och ben3 msk salt2 1/2 msk sockerTill inläggningslagen:3 dl ättikssprit (12 procent)6 dl vatten8 dl strösocker1 msk gult senapsfrö1 msk brunt senapsfrö1 msk hel kryddpeppar3 lagerblad2 rödlökar4-5 dillkvistar3-4 persiljekvistar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om