– Att personalen som hanterar salladen har koll på renligheten är viktigt, säger Jessica Tagesson, livsmedelsinspektör på Norrköping kommun.
Enligt Jessica Tagesson är det inte någon större risk med salladsbarer än något annat livsmedel som serveras.
Äckelfaktor
– Det innebär inga större risker i sig och det kan inte hända så mycket med exempelvis en grönsallad, mikrobiologiskt sett.
Risken att bli matförgiftad av någon annan kund vid salladsbaren menar hon är liten.
– Det är inte någon jättestor risk, det är mer äcklighetsfaktorn. Det kan jämföras med att hitta ett hårstrå i maten, det är mer otrevligt än farligt, säger Jessica Tagesson.
I fallet då en person blev histaminförgiftad, var orsaken tonfisk som förvarats för varmt i någon del i livsmedelskedjan, enligt Livsmedelsverket.
Histamin, ett signalämne som finns naturligt i kroppen, ger symptom som liknar en allergisk reaktion.
Ovanliga förgiftningar
Histamin kan bildas i all tonfisk av bakterier och när det väl bildats försvinner inte ämnet. Enligt livsmedelsverket är histaminförgiftningar vid salladsbuffér ovanliga, vanligare är virusförgiftningar. Men Livsmedelsverket har nästan inte fått in några anmälningar alls då det gäller salladsbuffér i butiker, utan menar att det är vanligare i restauranger.