"Inte säkert att polarisarna smälter"

Isen har aldrig varit så besvärlig som i år. Det kan diskuteras om isen verkligen smälter vid polerna eller om den drar ihop sig och blir mer kompakt.

Meteorologen Bertil Larsson har flera gånger följt med isbrytaren Oden till Nordpolen. Foto: PENTTI MIKKOLA

Meteorologen Bertil Larsson har flera gånger följt med isbrytaren Oden till Nordpolen. Foto: PENTTI MIKKOLA

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-11-10 04:00
Meteorologen och polarresenären Bertil Larsson är kritisk till forskningen om klimatförändringarna. Han hävdar att det inte alls är säkert att klimatet förändras på grund av mänsklig påverkan.

Trubbiga instrument
Temperaturen har växlat i alla tider. Och det går inte att fastställa att växlingarna kommer snabbare eftersom mätinstrumenten är finare nu. Termometern har bara funnits sedan 1850, till exempel.
- När vi tittar på hur klimatet förändrats för miljontals år sedan gör vi det med utgångspunkt från borrkärnor från Arktis där en centimeter motsvarar tusen år, säger han. Om vi tittar på klimatet med samma trubbiga instrument om tusen år kanske skillnaden inte skulle vara så stor.
Bertil Larsson är på besök i Norrköping. Han berättar för ett 20-tal mete­orologer om de expeditioner han varit med på i Arktis på uppdrag av Polarforskningssekretariatet.
Sju expeditioner har det blivit. Och det är erfarenheterna från expeditionerna som gör att han tycker att forskarna inte ska dra förhastade slutsatser om klimatförändringarna.

Varmare havsyta
- Visst är det sant att havsytan blir varmare, det råder det ingen tvekan om, speciellt i norra hemisfären. I södra hemisfären är det där­emot inte lika tydligt. Och visst har utbredningen av isen minskat. Men har den verkligen smält? Kanske handlar det om en omdisponering av isen. Sedan den första expeditionen 1996 har isen bara blivit grövre och grövre. Inte ens ryssarnas atom­isbrytare kan längre köra igenom isen utan att fastna om de kör fel. Och det kan betyda att isen koncentreras kring centrum på ett annat sätt än tidigare.
En av uppgifterna för den senaste polarexpeditionen med isbrytaren Oden var att borra upp sedimentkärnor i den arktiska bassängen vid Nordpolen. Expeditionen lyckades få upp en kärna på 428 meter på 1 200 meters djup. Bland annat visar sedimentet att klimatet växlat under 70 miljoner år.
- Det har alltid blivit varmare före varje istid. Varför det är så vet vi inte.
Temperaturutvecklingen beror på flera saker. Molnbildningen är en viktig orsak.
- Vatten är den stora termen i alla dess former som påverkar klimatet. Vi måste sluta fokusera på småtermer som koldioxid. Domedagsprinciper får inte förekomma. Då är det ingen som tror på oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om