IVO ska granska en av läkarna

Sjukhuset anmälde sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i januari. Ärendet är avslutat, men IVO har startat ett eget ärende, och enligt uppgift till NT så är det bland annat en av läkarna som var med vid förlossningen som nu kommer att granskas vidare.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Henrik Radhe

Norrköping2015-08-17 11:09

Verksamhetschef för kvinnokliniken Anders Martinsson vill inte kommentera enskilda medarbetare och inte heller varför misstagen begicks.

Stämmer det att det var mycket att göra vid den här tidpunkten?

– Jag vill börja med att beklaga den här händelsen. I övrigt kan jag inte kommentera det enskilda fallet. Vi har i princip alltid mycket att göra på förlossningen.

Vem bär ansvaret för dödsfallet?

– Ytterst ansvarig för verksamheten är verksamhetschefen, i det här fallet jag själv. Varje medarbetare i vår verksamhet har också ett ansvar i att utföra sitt arbete på ett säkert och beprövat sätt.

IVO har utrett sjukhusets anmälan, men ansvarsfrågan är inte klar. Det vill säga att ingen enskild inom verksamheten har kunnat ställas till svars av föräldrarna.

Om en myndighets agerande leder till ett barns dödsfall, är det inte då viktigt att myndighetsutövarna ställs till svars?

– Jo, och det gör vi på olika sätt genom att bla IVO utreder ärendet.

Är all personal som är inblandade i den här förlossningen lämpliga för sina tjänster?

– Ja, enligt min bedömning har alla medarbetare den kompetens som krävs. Enskilda medarbetare kan jag inte kommentera, som du förstår.

Kan man försvara sin personal så till den grad att det innebär en risk för patienter?

– Nej, det tycker jag inte att man kan. Vi har ett omfattande säkerhetstänkande och patienten i fokus hela tiden.

I händelseanalysen står att läsa verksamheten måste inse att ”alla bara är människor” och använda händelsen som en tillgång. Mamman beskriver att den formuleringen är som att få en spark i magen.

– Om det finns formuleringar i våra utredningar eller handlingsplaner som på något vis uppfattas felaktigt eller negativt vill jag verkligen beklaga det. Det är inte alls vår avsikt.

Finns det risk att fullt friska barn avlider när de kommer till er klinik?

– Nej, inte enligt min bedömning men jag förstår att frågan ställs. Det är alltid svårt att bedöma risker, vårt kontinuerliga arbete med patientsäkerhet, kompetensutveckling och organisationsutveckling bygger på att ha en hög patientsäkerhetsnivå.

Det har emellertid skett fler incidenter. År 2013 skrev NT om en mor och hennes barn som var nära döden på grund av felaktig medicinering på förlossningen. År 2010 skrevs om ett fall där sugklocka änvändes, varpå bebisen fick syrebrist och hjärnskador. Men Anders Martinsson tror inte att Vrinnevis klinik sticker ut mer än andra.

– Jag tror inte det, men det är klart att man vill ha ett gott rykte för sitt säkerhetsarbete.

Hur kan ni garantera att det här inte upprepas?

– Vi jobbar med teamträning, med ständigt kompetens- och patientsäkerhetsarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om