Han och ett tiotal kamrater som har brevduvor som intresse vill hitta någon som kan, och vill, hyra ut 2 000 kvadratmeter mark. Gruppen är nära att bilda en förening men avvaktar med att skicka in handlingarna tills tomtfrågan är löst.
– Vi höll tidigare till i ett koloniområde i Smedby men kommunen rev det. Kommunen kan inte hjälpa oss. Nu hoppas vi att markägare eller en förening hör av sig. Vi är seriösa och vill ingenting hellre än att få hålla på med världens bästa hobby. Jag saknar den varje dag, berättar Mohammed Ali.
Hans Werthén, gruppledare och förvaltare på Park och Natur, som sköter utarrendering av kommunal mark som inte är detaljplanerad, förklarar beslutet.
– Marken som kommunen har utanför stadskärnan är till stor del utarrenderad till jordbruk eller skogsområden där kommunen bedriver skogsbruk. På grund av detta har vi inte möjlighet att erbjuda önskad markyta, säger han.
Mohammed förklarar att avelsarbetet kräver utrymme. Målet är att årligen ta fram 100 duvungar av god kvalitet.
– En bit mark på ett par tusen kvadratmeter utanför stan rymmer flera duvslag. En del behöver inte så stort. Andra vill ha större. Vi kan regelverket när det gäller att hålla duvor, vi vet vad som krävs och stör ingen, betonar han.
Han berättar om många och underhållande timmar med duvorna före och efter jobbet.
– Stora delen av familjen är engagerad. Det är träning, tävling, ringmärkning, mata, städa och kolla fågelungarna. Om det är dyrt? Ja, allting kostar pengar och ingenting blir billigare, säger Mohammed.
Ett stort bekymmer är att skydda duvorna från duvhöken. Rovfåglarna är starka och listiga.
– Ibland förstår man inte hur höken kommer in hos duvorna. Men in kommer den och duvor tar den. Tyvärr. När duvhöken har ungar behöver de mycket mat. Under den tiden försvinner det flera duvor i veckan, säger han.
Brevduvesport går ut på att släppa duvorna från en gemensam plats för att så snabbt som möjligt flyga hem till duvslaget. Duvan med högst genomsnittshastighet vinner. Tävlande duvor förses med en speciell ring som registrerar tidpunkten för hemkomsten till slaget. På så sätt kan också hastigheten beräknas. Kappflygningar avgörs på klubb-, distrikt-och nationell nivå. Tävlingssträckorna varierar från 100 till 800 kilometer, uppger Svenska Brevduveförbundet.