"I ett samhälle, där Kristdemokraterna har stort inflytande, finns också stor framtidstro. Statens och kommunens uppgift är primärt att skapa förutsättningar för personer och familjer att själva forma sina liv utifrån sina egna behov och önskemål. I den lilla gemenskapen, familjen, läggs grunden för framtidstro. Därför ger vi föräldrar det stöd de behöver – för att kunna fostra barnen till att bli trygga, självständiga och ansvarstagande medborgare. Trygga familjer ger trygga barn. I skolan jobbar vi inte bara för att eleverna ska få godkända betyg. Vi rustar dem för livet också..."
Så inleder kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) sina 120 exklusiva sekunder under rubriken "Om vi fick bestämma..." i det fjärde avsnittet av NT:s nyhetspodd Willner & Lagerqvist, som under våren fokuserar helt och hållet på höstens val den 11 september.
Eva-Britt Sjöberg blev oppositionsråd på våren 2013, men hon hamnade i politiken inför valet 2010.
– Jag blev övertalad av en vän. Jag fick en fråga om jag kunde tänka mig att stå på KD:s lista inför valet då. Det var ju stort att ha sitt namn på en lista, men jag sa "nej, nej, nej"... jag är inte sån."
Vad är en sån?
– Den bild jag hade av politiker. Sån var inte jag.
Vad hade du för bild då?
– Det har gått så långt så jag vet inte riktigt. Det är svårt att säga nu. Bilden är en helt annan. Det finns verkligen en salig blandning av människor – i såväl mitt parti som i andra partier. Det är precis så det ska vara. Då trodde jag man kanske behövde vara akademiker eller ha varit politiker i hela sitt liv. Jag hade väldigt lite kunskap om det, säger Eva-Britt och ler.
Hon har en livsdevis.
– Goda idéer tål att ifrågasättas. Jag har alltid varit en person, som vrider och vänder på saker. Det betyder inte att jag tycker en idé är dålig, men jag vill pröva att den håller. Då tycker jag att man kan ställa kritiska frågor för att få ett förslag bättre eller för att om det här är bra.
Nyhetspodden, som tar med lyssnaren genom många olika ämnen och områden i det politiska livet, har med dagens möte med Eva-Britt Sjöberg nått halvvägs bland partierna i kommunfullmäktige.
Vad är den största fördomen om ditt parti?
– Att man måste vara kristen för att vara kristdemokrat.
Fortfarande?
– I det senaste valet blev det en förändring. I det senaste valet bröts det en vall. Vi fick fler procent. Ebba Busch (KD:s partiledare) nådde ut längre med vårat budskap och fler insåg att man faktiskt kan rösta på oss för att man tycker vår politik är bra, och att man inte behöver vara personligt troende för det.
Hur viktigt är kristen tro för dig?
– För mig är det väldigt viktigt. För mig är den en grund i mitt liv. Jag har tron med mig överallt, men jag skulle aldrig få för mig att slå ett bibelord i huvudet på någon någon gång.
Lagen om valfrihetssystem (LOV) för hälsovård- och socialtjänster trädde i kraft redan den 1 januari 2009. Det är en hjärtefråga för KD, som kämpat länge för det och satte det som krav för ett samarbete med kvartetten 2014. LOV infördes i slutet av 2017, men den 1 maj gick samarbetspartnern Olle Vikmång (S) ut och sa att han inte vill ha det längre i hemtjänsten.
Hur känns det nu?
– LOV är, för oss, valfrihet. Det är det som är poängen. Den förra majoriteten hade länge sagt nej till det, men vi lyckades ändra på det. Vi har haft LOV ett tag nu och, som sagt, goda idéer tål att ifrågasättas. Jag ser inte att LOV behöver vara det enda sättet att arbeta med valfrihet. För oss är inte LOV det viktiga utan det är valfrihet. Kan vi sköta det genom upphandling så att man upphandlar några stycken så finns valfriheten, säger Eva-Britt.
Säger du så här nu för du vill hålla dörren öppen för ett fortsatt samarbete med S?
– Det är inte därför utan för att det är valfrihet som är det centrala.
Eva-Britt Sjöberg leder arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, som är relativt anonym i Norrköping.
– Den är anonym på ett sätt, men vi har gjort fantastiska saker. Vi har faktiskt sänkt behovet av ekonomiskt bistånd till en historiskt låg nivå, vilket jag är stolt över. Vi har sänkt det med 20 procent de senaste två åren. Vi har gjort det med bred politiskt enighet. Vi har infört ett tydligare arbetssätt – mer coachande till personer "hur ska du ta dig ur beroendet?" och "vad kan vi stötta dig med?".