– Det är jättesorgligt, men inför sommaren, det är då det kommer in som flest hundar till oss. Folk kanske prioriterar att resa och vill omplacera hunden med detsamma, säger Anna Beijer, verksamhetschef på organisationen Hundar utan hem.
Organisationen omplacerar vanvårdade hundar från andra länder, men tar också emot svenska hundar som behöver ett nytt hem. Totalt omplacerar de över 1 000 hundar varje år och de har tagit emot flera hundar från Norrköping och Östergötland. Anna Beijer säger att organisationen tar emot många fler samtal inför sommarsemestrarna.
– Vi får några samtal i veckan och ibland kan det vara flera samtal samma dag. Och då finns det flera andra organisationer man också kan höra av sig till, så det är nog jättemånga som vill göra sig av med sina hundar inför sommaren.
Det är inte bara hundorganisationer som är hårt belastade under sommarmånaderna. Inflödet av katter har också varit stort de senaste veckorna, i samband med att semestertiderna börjat. Det vittnar flera katthem om som NT har pratat med. Fiahemmet i Norrköping har just nu omkring 30 katter på katthemmet och ytterligare ungefär 20 stycken hemma hos jourhem.
– Vi har mer omplaceringar än vad vi brukar, ovanligt mycket om man jämför med andra år, säger Elin Yngvesson, som är Fiahemmets vice ordförande.
Många av de som lämnar in sina katter gör det med allergi som förklaring, men Elin Yngvesson tror inte att det alltid är den egentliga förklaringen.
– Allergierna har en tendens att öka i semestertider, säger hon och fortsätter:
– Men det är svårt att säga, korsallergi med pollen kan också vara en förklaring.
Nästan varje dag tar katthemmet emot nya katter, vars ägare inte längre vill eller kan ha kvar dem. Andra katter har hittats ströva omkring på gator eller letat sig in i olika lokaler. Och trots att de är tama, keliga och kontaktsökande är det ingen som har saknat dem.
– Det är en anmärkningsvärt stor del av hittekatterna som är tama. När vi letar runt i olika Facebook-grupper är det ingen som söker efter dem och om de är chippade finns ingen ägare registrerad, säger Elin Yngvesson.
Fiahemmet har de senaste åren sett hur en trend utvecklat sig. Elin Yngvesson berättar att det som kallas "sommarkatter", katter som släppts ut i det vilda när ägarna lämnat sommarstugan, har bytts ut mot "semesterkatter".
– Förut kom det in fler katter i slutet av sommaren, när folk åkte ifrån sina sommarställen. Men nu är det nästan som att de överges och sen åker ägarna bort på semester, säger Elin Yngvesson, på Fiahemmets katthem.
Hon tror att en del lämnar in sina katter till katthemmen för omplacering inför sommarsemestern, medan andra släpper ut dem i det fria. Men flera katthem, som NT har pratat med, berättar också att de får samtal av veterinärer som vill att de kommer och hämtar katter. Katter som är unga och friska, men som ägarna ändå vill avliva.
Även för Hundar utan hem är det vanligt att veterinärer hör av sig.
– Det är ganska ofta som veterinärer ringer om att det är en frisk hund som ägarna vill avliva. Det är det värsta. Det går inte att förstå att folk gör så, säger Anna Beijer, organisationens verksamhetschef.
– Vår veterinär brukar säga att ägarna ska komma in till oss i stället, för omplacering, säger Elin Yngvesson.
Men är det så att folk försöker avliva friska djur?
– Ja. Och andra hotar oss, när vi har fullt, att tar vi inte emot katten så kommer de avliva den. Då vänder vi ut och in på oss själva för att lösa det, även om vi egentligen inte har plats.
Vad tycker du om att folk vill avliva friska djur?
– Jag tycker att det är hemskt. Är det en fullt frisk katt, som bara är några år, då finns det ingen anledning att avliva. Det finns många andra som kan ta emot katten, säger Elin Yngvesson på Fiahemmet.
Anna Beijer på Hundar utan hem har jobbat inom hundorganisationer i över 20 år och tycker att det blir allt vanligare att folk vill göra sig av med sina hundar inför sommaren. Det gör henne ledsen.
– Det är en oerhörd sorg för en hund att skiljas från sin familj – och det måste man tänka på, allra helst innan man skaffar en hund, säger Anna Beijer och fortsätter.
– Det är klart att det kan hända oväntade saker i ens liv som gör att man inte kan ha kvar sin hund. Och de människorna ska inte ha dåligt samvete. Men de andra, de ska ha det.