Boom av solel - tre stora parker väntar på tillstånd

Tre stora solparker i Norrköpings kommun väntar på klartecken från länsstyrelsen. Tillsammans skulle de kunna producera 182 gigawattimmar elektricitet per år vilket motsvarar cirka 36 000 normalvillors årsförbrukning av hushållsel.

Tre stora solparker i Norrköping väntar på klartecken av länsstyrelsen. Vid Svärtinge gård kan den största byggas. "Vi kan vara i drift 2025", säger Mikaela Liss, projektledare på Solkompaniet.

Tre stora solparker i Norrköping väntar på klartecken av länsstyrelsen. Vid Svärtinge gård kan den största byggas. "Vi kan vara i drift 2025", säger Mikaela Liss, projektledare på Solkompaniet.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2022-09-27 05:00

Det kan bli ett rejält eltillskott i systemet om alla de planerade solparkerna kommer igång som det är tänkt. Samtliga ligger långt framme i processen, kan vara i drift inom ett par år och skulle i så fall innebära en solelsboom i Norrköping.

Den största, Solpark Östra Eneby, är tänkt att ligga i närheten av Svärtinge udde. På 87 hektar vill företaget Solkompaniet anlägga en park med en effekt på 80 megawatt och en årsproduktion på 86 gigawattimmar i minst 40 år. Enligt bolagets beräkningar motsvarar det 17 000 "normalvillors" hushållsel under ett år (exklusive uppvärmning).

– Samråd pågår till siste september och om allt går planenligt kan parken vara i drift under 2025, säger Mikaela Liss, projektledare markutveckling hos Solkompaniet.

undefined
Här, i närheten av Svärtinge gård och Svärtinge udde, hoppas Solkompaniet kunna anlägga en solpark på 87 hektar.

Det är Svärtinge gård som upplåter mark till den storskaliga satsningen på solel. Solkompaniet har funnits sedan 2010, har i dag cirka 200 medarbetare och bygger anläggningar över hela Sverige.

– Vi har byggt en del parker, bland annat i Varberg och Kristianstad, men den här är större än de vi byggt hittills, säger Mikaela Liss.

Nästa steg i processen blir en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) där solparkens miljöpåverkan ska tas upp för att länsstyrelsen ska kunna fatta beslut om vilka försiktighetsåtgärder som ska vidtas.

– Vi har fått en bra och rimlig tidsplan från Länsstyrelsen Östergötland, säger Mikaela Liss.

På Vikbolandet har även företaget Sunna Group långt framskridna planer på en solpark vid fastigheterna Ugglö 1:1 och Sörbyholm 7:3, strax sydost om Östra Husby. Här hoppas man kunna anlägga en solpark med en effekt på 70 megawatt, som ska producera cirka 70 gigawattimmar el per år under 35 år. Något som skulle täcka årsbehovet för cirka 14 000 normalvillors hushållsel.

– Vi skickat in vårt material och väntar beslut från länsstyrelsen. Vi hoppas på besked innan årsskiftet. Förutsatt att vi får beslutet hänger tidsplanen mycket på nätkopplingen. Jag skulle uppskatta den tiden till mellan 12 och 24 månader, säger Marcus Qviberg, VD för Sunna Group. 

Att det är många solparker på gång, påverkar det era affärsmässiga beslut?

– I dag står solenergi för mindre en procent av den totala energimixen i Sverige. Vi kan utan problem kliva upp till tio procent och förmodligen mer än så. I närtid finns ingen risk för överetablering. Sverige har också bra förutsättningar och framförallt tillgång mycket mark.

– Sedan finns det begränsningar i elnätet, både när det gäller överföring och inkoppling. Det kan bli ett problem på kort sikt och påverka parkens storlek. Vi försöker vara extremt noggranna i våra projekt och utvärderar både nätinkoppling och miljömässiga konsekvenser. Vi väljer inte projekt där det finns risk för att höga naturvärden kan skadas, säger Marcus Qviberg.

undefined
Intresset för att anlägga storskaliga solparker har ökat enligt länsstyrelsen i Östergötland. Just nu finns det runt 15 olika ansökningar i länet. Exempelbild och inte från Östergötland.

Den tredje stora solparken som väntar på besked ligger vid Bråxvik på Vikbolandet.  Det är det Englandsbaserade företaget Eco Energy World (EEW) som via ett danskt dotterbolag, EEW Holding, planerar för en park med kapacitet på 25 megawatt som beräknas producera 26 gigawattimmar elektricitet per år. Något som täcker cirka 5 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Länsstyrelsen stoppade tillfälligt planerna i slutet av förra året men bolaget överklagade och fick rätt. En miljökonsekvensbeskrivning ska lämnas av företaget inom ett par månader. EEW hoppas på positivt besked från länsstyrelsen i början av 2023.

"Vår ambition är att vi ska spela en ledande roll i resan om energiomställningen i Sverige där alla källor för ren energi behövs, detta projekt blir en av våra bidrag till svenska energisystemet och ambitionen är att byggnationen ska påbörjas redan nästa sommar", skriver EEW:s VD Svante Kumlin i en kommentar.

På länsstyrelsen märker man av ett ökat intresse för att anlägga solparker de senaste åren. I dagsläget finns det runt 15 olika ansökningar i länet som befinner sig i någon fas i tillståndsprocessen.

När det gäller hur många villor den potentiella elproduktionen kan försörja finns i nuläget ingen standard för vilka siffror som ska/bör användas vid den här typen av liknelser. Vanligast i branschen är dock att utgå från SCB:s statistik där normal energiförbrukning för en villa eller stor lägenhet ligger på cirka 5 000 kilowattimmar per år om uppvärmning sker på annat sätt än med el.

Energi och effekt

Energi och effekt är två olika fysikaliska begrepp. Effekten är kapaciteten i exempelvis en solcellspark och den mäts i t ex kW (kilowatt) MW (megawatt) eller GW (gigawatt). 

Energin är det som produceras, levereras/konsumeras under en viss tid, exempelvis ett år och mäts då i kWh (kilowattimmar) MWh (megawattimmar) eller GWh (gigawattimmar). 1 GWh = 1000 MWh, 1MWh = 1000 kWh

Exempel: En spisplatta som har effekten 1 000 watt och är påslagen en timme har förbrukat 1 kWh (kilowattimme).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!