För två år sedan skrev vi om Filip Ritzer, åtta år, hans lillebror Oliver och lillasyster Nora, som lyckades med konststycket att odla en zucchini på mäktiga fem och ett halvt kilo.
Sedan dess har Åby-familjen Ritzer-Svensson gjort saken till en årlig målsättning. Den här sommaren skördade man en baddare på fem kilo.
– Vi brukar låta barnen odla en gigantisk grönsak vid sidan av de vanliga storlekarna. De tycker att det är jättekul, säger pappa Erik Svensson.
Och det är inte bara ett nöje. Barnen har som tradition att ta med sig sitt monster till skolan där personalen lagar något gott.
– Det blir verkligen en snackis. Jag vet inte vad de brukar tillaga, men fem kilo squash lär ju räcka så att alla elever får smaka.
Sisådär tre mil nordväst om Åby, i Rejmyre, har William Friberg, nio år, varit i farten. Han har odlat en zucchini som gjorde att familjens fiskevåg gick i taket.
– Vi vet faktiskt inte exakt vad den väger, men klart över fyra kilo, säger mamma Monika och skrattar.
Man kan ana en trend, men enligt Carl Tallving som är lärare inom trädgård på Himmelstalundsgymnasiet har det inte varit något exceptionellt odlingsår för just zucchini. Snarare är det troligtvis barnens ömma vård som gett resultat. Men även om stora monsterzucchinis har sin charm är storleken inget som en finsmakare bör eftersträva, säger Carl Tallving.
– De stora grönsakerna blir lätt lite träiga i smaken – så kulinariskt kanske det inte är någon höjdare. Men de ser väldigt häftiga ut, säger han.