JO-anmäld polisrotel har fått extern hjälp

Förut låg ärendena på hög hos utlänningsroteln i Östergötland. Men sedan polisen fick hjälp att införa ett nytt arbetssätt har handläggningstiderna minskat från 244 till 90 dagar.

Norrköping2012-11-07 00:00

- Det är en rejäl sänkning av ledtiderna för de lite enklare ärendena. Vi ser att det här är ett effektivare sätt att arbeta, säger Hans Pont, delprojektledare på Reva-projektet vid Rikspolisstyrelsen. Projekt Reva är ett samarbete mellan Migrationsverket, polisen och kriminalvårdens transporttjänst.

Som NT tidigare berättat visade en genomlysning som gjordes i våras att roteln inte skött sina arbetsuppgifter.

Den undermåliga ordningen på roteln ledde till att brottsutredningar hade preskriberats och inte skickats vidare till åklagare.

Effektivare arbetssätt
Dessutom hade så kallade konceptanmälningar från Migrationsverket gällande brott mot utlänningslagen varken diarieförts eller skrivits in i polisens anmälningsregister.

Genomlysningen gjordes sedan det så kallade Reva-projektet, där Lena Mårtensson Stenudd på Migrationsverket är huvudprojektledare, kom till roteln för att införa ett nytt och mer effektivt sätt att arbeta med att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut.

- Det har inte funnits en konkret förståelse för vad som händer i samhällssystemet när de här ärendena bara läggs på hög hos polisen. Vårt regeringsuppdrag är att se till att det blir ett bättre flöde, säger Lena Mårtensson Stenudd.

Projektet försöker nu hjälpa polismyndigheterna i landet att få en bättre struktur på ärendena, bland annat genom att dela in dem i tre olika kategorier.

Alltifrån dem där det finns pass eller andra resehandlingar och det är möjligt att återvända till dem där personens identitet är okänd och det i stort sett är omöjligt återvända.

Farliga diariemissar
- Det finns myndigheter där man haft en hyfsad koll och en del med lite sämre koll. Norrköping var en av de myndigheter som vi fick ge lite extra hjälp för att de skulle få en smidigare struktur, säger
Lena Mårtensson Stenudd.

I övrigt vill inte hon uttala sig om uppgifterna om att brottsutredningar preskriberats på grund av den undermåliga ordningen på roteln.

- Projektet har inget med det att göra, men polisen gjorde själv en genomlysning och JO-anmälan är säkert en effekt av vad de fann.

Däremot reagerar hon på uppgiften om att anmälningar från Migrationsverket inte diarieförts.

- Det är förödande att inte diarieföra handlingar, diarieföring är det absolut viktigaste i offentlig förvaltning eftersom det är den enskildes enda möjlighet att få insyn i ett ärende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om