– Kastanjerna stod bortglömda i fem år, innan vi planterade om och flyttade dem för att de växte sig för stora. Nu har vi skickat nötter till en bekant i Stockholm som – efter många andra försök med importerade kastanjer – fått dem att gro. Det är jättekul.
Den äkta kastanjen (Castanea sativa) tillhör bokfamiljen Fagaceae. Enligt odla.nu går den bara att odla i Sveriges varmare delar och växer ofta i buskform eller som ett litet träd. Sajten berättar att frukterna endast hinner mogna under riktigt gynnsamma somrar. Honblommorna beskrivs utseendemässigt som obetydliga, två-tre småblommor i knippen. Hanblommorna är cirka 15 centimeter långa, upprättstående gula ax. Av honblommorna utvecklas stora, bruna ätliga nötter omslutna av ett taggigt grönt svepe.
Årsskörden ger familjen fyra-fem hinkar med kastanjer:
– Vi hade aldrig en tanke på att det skulle bli träd av dem på våra breddgrader. Vi trodde på sin höjd på buskar. Men bättre skugga och skydd för solen finns inte i trädgården när vi håller trädkronorna uppe, berättar Johanna.
Kastanjen har odlats länge. Till oss kom den från romartiden och framåt och odlades ofta av munkar i klosterträdgårdar. Arten växer i Syd- och Centraleuropa, på Balkan till Turkiet, Kaukasus, i nordvästra Afrika och i ett område i England.
– Varmare vintrar och varma somrar gynnar kastanjen. De alstrar vatten, klarar värmen och står emot 20 minusgrader på vintrarna. Jag ser bara till att kapa rotskotten regelbundet på stammen, men mycket mer än så gör jag inte med träden, säger Johanna Pettersson.
Den äkta kastanjen beskrivs som snabbväxande och kan i skyddade lägen bli över tio meter höga. Epitetet ”äkta” har trädet fått eftersom nötterna (kastanjer) är ätliga, till skillnad från den betydligt härdigare och mer utbredda hästkastanjen (Aesculus hippocastanum) vars nötter definitivt ger magknip, skriver trädgårdsdesignern Peter Englander. Trädet levererar inte bara goda kastanjer. Bladverket beskrivs som något alldeles extra. Bladen är läderartade, vackert tandade och ger med frukterna ett exotiskt intryck.
Johanna Pettersson äter gärna kastanjer som rostats i ugnen. Hon bjuder också på ett annat serveringstips.
– Till jul kan man koka och skala kastanjerna och lägga dem med brysselkål i stekpannan. Det blir jättegott.