"Jorden kan bli svår att bruka"
- Delar av mina åkrar kan bli alldeles kompakta och hårda. Eller också kan marken sjunka, bli blöt och omöjlig att jobba med. Sedan ska ett tyskt bolag tjäna pengar på naturgasen. Inte svenska staten!
Sydkrafts naturgasledning kommer att gå tvärs över Håkan Anderssons fält vid Väsby gård i Konungsund. - Jag är kluven till naturgasen. Av flera skäl. Och vad händer i en framtid, om Henrik, som sjätte generationen på gården, vill göra något annat än odla på markerna?Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM
Foto: Fotograf saknas!
- Sydkraft kommer att lägga ned ledningen snett över mina fält. I upp emot 2,5 kilometer, berättar Håkan, som odlar spannmål och oljeväxter.
Sydkraft ska gräva ett dike för ledningen på 1,40 meters djup. Markerna är dränerade och Håkan är rädd för att dräneringar ska grävas av. Och att han ska få stopp i täckdikena. Sker det blir marken i dikena mer eller mindre bottenlös.
Framtida sättningar?
- De lovar återställa eventuella avgrävningar. Men det tar tid innan en dränering sätter sig. Hur intresserat är Sydkraft av att ersätta mig om ett antal år, då sättningar kanske gjort delar av marken omöjlig att bruka?
Håkan konstaterar också, att Sydkraft behöver en 25 meter bred gata ovan jord under byggtiden.
- De kommer att packa till marken, så att den blir mycket svår att bruka. Packningsskadorna kan påverka i många år.
Håkan Andersson tillägger, att Sydkraft hänvisar till att ledningsdragningen genom Småland inte varit något problem.
Inte som Småland
- Jämförelsen haltar. De småländska markerna är ofta mer porösa och sandiga. Vikbolandet har ofta tung lera.
Totalt påverkas fem hektar av Håkans marker. Sydkraft tänker betala mellan fem och tio kronor per löpmeter i intrångsersättning. Det är ett engångsbelopp.
- Det skulle bli omkring 10 000-12 000 för min del. Vad är det?
Håkan kan också räkna med ersättning för skördebortfall, men han vet inte hur mycket eller för hur lång tid.
Naturgasledning genom markerna begränsar utnyttjandet. I dag spelar det ingen roll, eftersom Håkan vill fortsätta att odla ovanpå den nedgrävda ledningen.
Sjätte generationen
- Min son Henrik, sjätte generationen på gården, kanske vill något annat!
Är Håkan emot naturgasen? Han tvekar, men säger inte direkt nej. Han känner sig kluven. Men han pekar samtidigt på alternativ.
- Som biogas. Och så har ju bland annat Norrköping rötgas. Bådadera gagnar miljön bättre genom mindre utsläpp än naturgas.
- Om det är bättre att dra ledningen genom Kolmården? Det är enklast och billigast att dra den över Vikbolandet. Och så blir det. För staten kommer att ge klartecken. Sedan kan man ju alltid tycka att det är märkligt att ett tyskt bolag ska tjäna pengar på svensk naturgassatsning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!