Jugendfasader fräschas upp

De vackra jugendfasaderna ska bli ännu vackrare. Inom kort påbörjar Henry Ståhl Fastigheter en stor fasadrenovering av husen i hörnet av Knäppingsborgsgatan och Drottninggatan.

De aktuella husen är uppförda 1905 och 1906 och är en del av det som brukar kallas för stenstaden.

De aktuella husen är uppförda 1905 och 1906 och är en del av det som brukar kallas för stenstaden.

Foto: Håkan Sjöström

Norrköping2009-04-30 00:15
Fastighetsbolaget äger sedan tidigare flera hus i den direkta närheten och där ingår kvarteren Gripen, Knäppingsborg och Markattan, det senare med det egna kontoret och Handelsbanken. De två aktuella fastigheterna köptes av Ståhls 2005 och rymmer butiker i bottenvåningen, kontor en trappa upp och sedan bostäder. - Renoveringen ingår i ett större projekt, säger Thomas Walden, marknadschef för Ståhl. Som går ut på att sätta mer liv i den här delen av stan. - Där ingår de här två husen, där vi åtgärdar den yttre delen. Uppfräschningen omfattar yttertak, fasader, balkonger, portar, trappuppgångar och fönster. Därtill kommer att gamla ytterdörrar ska återställas i original. Husen är uppförda 1905 och 1906 och är en del av det som brukar kallas för stenstaden. Storstadsmässigt
I Norrköpings innerstad återfinns flera härliga exempel på fastigheter som går in just under benämningen stenstaden. Med det begreppet menas då den storstadsmässiga bebyggelse som uppfördes under decennierna före och efter sekelskiftet 1900. Stenstaden går hand i hand med det storindustriella uppsvinget under slutet av 1800-talet och ett par decennier framåt. Och ska ses som en manifestation för ett växande välstånd. Ja, för byggherrarna vill säga. Här handlade det oftast om monumentala bankpalats och offentliga byggnader. Eller pampiga hyreshus. Som de vid Knäppingsborgsgatan. "Listverk af sten"
Byggherrar för de aktuella husen var juveleraren Thure Petersson och byggnadsingenjören Filip Hultgren, som även stod som ansvariga för de övriga jugendhusen längs samma gata. Då de senare stod färdiga 1905 beskrevs de som storstadspalats. "Husen är ganska monumentala samt försedda med listverk af sten, som äfven genom utsvängningar af fasaden bildar fickliknande balkonger, eller kanske snarare loggior utanför de breda fönstren i varje matsal", skrev Norrköpings Tidningars utsände 1905. Samma beskrivning kunde gälla även för adresserna Knäppingsborgsgatan 7A och 7B. Arkitekten bakom verket var Werner Northun (1865-1936), verksam i Norrköping från förra sekelskiftet och ett par decennier framåt. Under åren kring förra sekelskiftet och ett par decennier framåt skapade han mängder med byggnader, både hyreshus, industrier och hotell, där de flesta står kvar än i dag. I raden av byggen finns storstadsmässiga hyreskaserner i kvarteren Lärkan och Orren, mellan Stortorget och Östra Promenaden och i kvarteret Tallen på andra sidan torget. Andra hus av Northun som sticker ut är det Andersénska vid Saltängsgatan, det så kallade Blå huset i hörnet av Nygatan-Hörngatan, kvarteret God Vän
i hörnet S:t Persgatan-Kungsgatan och huset som rymmer gamla Skandiabiografen på Drottninggatan. Jugend så det förslår
Till Werner Northuns främsta bygge hör Göta (Grand) Hotell, som stod klart 1906. Andra storbyggen är Svea saluhall, Vattentornet, Kåkenhus, Östra station, slakthuset och Blomska stiftelsen.
Till fabriksanläggningarna hör Nyborgs yllefabriker, textilfabrikerna C L Svenssons och Bergvalls, samt Djurö kvarn. Northun ritade även ett flertal villor och hus i anslutning till kuranstalten i Kneippen. Han stod även bakom bebyggelsen i Egna Hem i S:t Johannes, samt ett par villor i Oxelbergen. När det gäller flit och skaparglädje till förmån för stadsbilden, framstår Werner Northun som smått outstanding. Och har ni tid, stanna upp längs Knäppingsborgsgatan och studera alla detaljer. Jugend så det förslår. Vackert så det förslår. De kunde verkligen bygga förr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!