Patric Elb och Angelica Palmqvist startade företaget förra året men det var långt ifrån självklart att de skulle satsa på kafferosteri i Patrics barndomshem i byn.
– Vi bodde i Trondheim 2016 och hade planer på en jorden runt-resa, säger Angelica Palmqvist. Men plötsligt ändrade vi oss och reste till Peru och lärde oss rosta kaffe istället.
Angelica Palmqvist hade tidigare bott i Peru och hade kontakterna de behövde. Paret stannade fyra månader i Lima och lärde sig rosta specialkaffe från grunden.
– Kaffebarerna växer och blir allt fler i Peru och vi fick kunskap om de olika bryggmetoderna, säger Patric Elb. Det blev roligare ju mer vi fick lära oss och vi fick med oss en fantastisk handskriven manual hem som jag tittar i varje dag när jag rostar.
Kaffesmaken växlar beroende på vilken böna man använder, hur den rostas och vilken bryggmetod man använder. Patric och Angelica har provat sig fram och hittat olika favoriter och besökare i deras kafferosteri kan få många tips. Patric dricker gärna 15 koppar om dagen men Angelica är nöjd med fem.
– Det är väldigt spännande att lära sig att beskriva smaker, säger Angelica Palmqvist. Det liknar vinprovning. Kaffekoppen ska vara uppvärmd innan kaffet hälls i och den ska vara vid så att smakerna får blomma ut ordentligt.
Sommaren 2016 var Qvarsebo kaffe både rosteri och café med Angelicas hembakade fikabröd och smörgåsar. Den här sommaren var planerad att bli likadan men när lilla Lovis föddes blev det inte så mycket tid för företaget.
– Vi är väldigt glada över vår kafferost som vi lyckades köpa förra året, säger Patric Elb. Drömmen är en lite större rost och en espressomaskin. Det får vi investera i när vi får råd.
Qvarsebo kaffe är del av ett kluster mikrorosterier som enbart handlar från små kaffeproducenter. Importen sker via en grossist i Frankrike med garantier om kaffets kvalitet och rättvis betalning till kaffebönderna.
Patric har ett annat jobb vid sidan om mikrorosteriet och Angelica har fullt upp med Lovis men de hoppas att företaget ska gå att utveckla vidare och att de kanske slår sig ner i Kvarsebo. Idag bor paret en kort bilresa från byn.
Närmast planerar de att vara med på olika julmarknader i Östergötland för att nå ut med specialkaffet och Angelica har börjat studera igen för att få nya kunskaper som entreprenör.
– Vi känner stöd från dem som bor här och det är kul, säger Angelica. Vi ska utveckla företaget genom att hitta fler återförsäljare. Om man har gått över till gott kvalitetskaffe kan man inte tänka sig något annat.