Det skulle dröja nästan elva dagar innan misstaget upptäcktes. Mannen hade då drabbats av svåra infektioner som följd därav och avled tre månader senare.
– Det är otroligt allvarligt, jag har aldrig varit med om ett sådant här misstag, säger Hans Krook verksamhetschef vid Kirurgkliniken på Vrinnevisjukhuset.
När mannen skulle skrivas ut nio dagar efter operationen började vätska rinna ur operationssåret men mannen skickades ändå hem i hopp om att såret skulle självläka.
Ny operation
Två dagar efter utskrivningen kom mannen tillbaka i ambulans med kraftiga smärtor i buken och ett kraftigt vätskande operationssår.
En ny operation gjordes akut av andra kirurger och då upptäcktes den kvarglömda tarmbiten.
Fallet är ett av tre där den aktuella överläkaren gjort allvarliga misstag. I de två andra fallen handlar det om att överläkaren gjort felbedömningar. På verksamhetschefens initiativ har händelserna anmälts enligt Lex Maria.
– Två av operationerna gjordes trots att det inte var lämpligt just då med tanke på patienternas allmäntillstånd. Den tredje var korrekt bedömd då man skulle ta bort bit av tarmen. Men problemet var just att tarmen kvarlämnades, säger Hans Krook.
Att ta bort en bit tarm en meter är i sig inget konstigt utan kan vara nödvändigt om tarmen är avstängd från blodtillförsel.
Stängdes av
Överläkaren har varit anställd på Vrinnevisjukhuset under drygt två år. Åtgärder vidtogs redan för ett år sedan, då den aktuella överläkaren stängdes av från bakjouren, rondarbete eller att vara huvudoperatör.
– Jag har agerat så snabbt och så drastiskt som jag har kunnat. Det är extremt ovanligt att man vingklipper en kirurg på den här nivån, säger Hans Krook.
I dagsläget jobbar överläkaren inte kvar på Vrinnevisjukhuset och är heller inte kvar i det östgötska landstinget, enligt Hans Krook. Frågan är om han ska arbeta som kirurg alls.
– Har man gjort sådana här misstag på den nivån som han arbetar kan man verkligen ifrågasätta kompetensen.
Har anmält
Därför har Hans Krook och chefsläkarna anmält ärendena till Socialstyrelsen för att ta ställning till om överläkaren är en fara för patientsäkerheten.