Klädkedjan Kappahl är mitt uppe i en omorganisation. Ett beslut som togs under förra året. Omorganisationen påverkar hälften av kedjans cirka 180 butiker i Sverige.
I Norrköping är det fem tjänster som berörs i företagets tre butiker, med sammanlagt totalt 11 timmar per vecka i neddragning av arbetstid. Några ytterligare besparingar på personalens arbetstid eller att anställda får sluta är inte aktuellt just nu, svarar Charlotte Högberg, kommunikationschef på företaget, via mejl.
När ska omorganiseringen vara gjord?
– Omorganiseringen på berörda butiker är förhandlad och omställningsperioden bör vara slutförd efter mars månad.
Enligt Charlotte Högberg görs omorganisationen för att möta kundernas förändrade köpmönster.
– Vi gör det här för att skapa ett Kappahl som är en långsiktigt konkurrenskraftig och framgångsrik arbetsgivare och vi arbetar med att utveckla och anpassa oss till dessa förändringar, inom alla områden.
Är det aktuellt att stänga någon butik i Norrköping?
– Vi ser kontinuerligt över och optimerar vårt butiksnät baserat på bland annat kundunderlaget. Just nu finns inga beslut att stänga butiker i Norrköping.
För facket är det många förhandlingar just nu kring kedjor inom modebranschen. Kristoffer Widing, ombudsman på fackförbundet Handels avdelning 16, var den som förhandlade åt medlemmarna om neddragningarna av arbetstid på Kappahl i Norrköping.
– Det här är förhandlingar som avslutades i januari. Ingen har fått sluta. Men en del har fått gå ned i tid enligt turordningsreglerna, säger Kristoffer Widing, ombudsman på fackförbundet Handels.
Enligt tidningen Handelsnytt förekommer så kallad hyvling när KappAhl genomför sin omorganisering, det vill säga att man skär ned på arbetstiden utan att tillämpa turordningsregler. Det har upprört fack och medlemmar i Handels runt om i Sverige. Men den lösningen användes inte i Norrköping, säger Kristoffer Widing.
– Det var något som diskuterades först. Men det blev inte så, säger han.
Hur skulle du beskriva läget överhuvudtaget för handeln?
– Det är tufft i vissa branscher just nu. Förutom för klädkedjor har exempelvis skokedjor och frisörer det mycket hårt just nu. Samtidigt går det bra för livsmedelsbranschen, säger han.