Klart för operation av gravt feta på Vrinnevi
Nu ska de allra första östgötarna med grav fetma opereras vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
- Patienter med fetma måste vara motiverade för att operationen ska lyckas, säger Hans Krook, en av de överläkare som ska operera patienter med grav fetma. FOTO: FREDRIK JONSON
Foto: Fotograf saknas!
- Bland dem som tillhör de högsta fetmaklasserna kan livslängden förlängas med sju, åtta år, säger Hans Krook, en av de överläkare som ska operera patienterna med grav fetma.
Ökat välbefinnande
- För den enskilde kan operationen föra med sig ett ökat välbefinnande. För samhället betyder det en nationalekonomisk vinst.
Östgötar med sjuklig övervikt stöter ofta på problem i vården. De behandlas sällan för sin fetma utan oftare för sitt höga blodtryck, besvär med leder eller andra sjukdomar de fått till följd av sin övervikt. De få som ändå opererats har fått kämpa sig till en operation vid ett sjukhus utanför länet.
Politikerna har bestämt sig för att prioritera patienter med viktproblem. Landstinget satsar dels på operationer, dels på mer hälsofrämjande och förebyggande vård för patienter med fetma och övervikt.
Operationen är en risk
- Operationen är bara en del av ett led i fetmabehandlingen av en person. säger Hans Krook som tycker att det allra bästa är om patienterna inte behöver komma till en kirurg för att lösa viktproblemen.
- Operationen i sig är en risk men man måste också veta att konsekvenserna av den i det vanliga livet blir stora.
De personer som är aktuella för operation har många års erfarenhet av bantning bakom sig. De ska kunna visa att de försökt och lyckats gå ned i vikt även om de av någon anledning inte klarat av att hålla den på en rimlig nivå. Hur mycket de väger är inte lika intressant som deras BMI som är ett mått på hälsan utifrån förhållandet mellan längd och vikt.
I höst görs de tre första operationerna vid Vrinnevisjukhuset, i fortsättningen räknar Hans Krook med att 25 till 30 operationer ska göras varje år. Han har redan fått ett hundratal remisser främst från vårdcentraler runtom i länet. Men även landstingen i Kalmar och Jönköping är intresserade av att skicka patienter till Norrköping.
Gastric bypass är en operation som är både avancerad och komplicerad, det är en av de få ingrepp som hör till högspecialiserad vård på Vrinnevisjukhuset. Det kräver stora resurser både vid operationen och beredskap inom intensivvården på sjukhuset. En knapp miljon kronor har investerats i specialinstrument, lyftanordningar, nya sängar och operationsbord på Vrinnevisjukhuset.
Förutom kirurgen ingår specialutbildad sjuksköterska, sjukgymnast och dietist i teamet runt patienten.
Gastric bypass operationen ska utföras på mellan 25 och 30 personer varje år på Vrinnevisjukhuset. Vårdtiden beräknas bli sju dagar i genomsnitt.
Under den första månaden efter operationen får patienten flytande kost därefter normaliseras kosten. Efter ett par månader kan patienten äta som vanligt, fast betydligt mindre portioner. Patienterna får gå på efterkontroll och följs därefter upp på vårdcentralen.
Under den första månaden efter operationen får patienten flytande kost därefter normaliseras kosten. Efter ett par månader kan patienten äta som vanligt, fast betydligt mindre portioner. Patienterna får gå på efterkontroll och följs därefter upp på vårdcentralen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!