Alla partier står bakom beslutet på Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens senaste möte att ta bort det kritiserade kravet på biståndstagare att söka bostad utanför kommunen. Dessutom höjdes maxbeloppen för hyrorna.
När de nya riktlinjerna för ekonomiskt bistånd kom förra året var Nils, som egentligen heter något annat, en av dem som slog larm om de skärpta kraven. De innebar att taket för boendekostnaden sänktes rejält och många tvingades söka billigare boende.
Nils har försörjningsstöd och flyttade förra året till en billigare lägenhet. Efter årets hyreshöjning kostar hans tvårummare 6 240 kronor per månad. Den nya maxgränsen för en person är 4 732 kronor.
– Det är fortfarande lågt, vad får man för den hyran? En lägenhet i en källare? Marknaden ser inte ut så, säger Nils.
Men ersättning för den faktiska bostadskostnaden kan ges om personen aktivt söker boende. Så har det varit för Nils.
– Det finns få så billiga bostäder. Jag har sökt, men har så låga köpoäng.
Men nämndordföranden Eva-Britt Sjöberg (KD) menar att maxbeloppen nu höjts över Hyresbostäders snitthyror, åtminstone för hushåll med en till fyra personer. Dessa får nu en höjning på fem procent. För ett hushåll med två personer är nya hyrestaket 6 445 kronor och för tre och fyra personer i hushållet gäller 7 747 kronor.
– Vi har bostadsbrist i Norrköping och vi såg att folk hade svårt att hitta bostad i den här kategorin. Därför gör vi den här justeringen, säger hon.
Vad säger du om kritiken mot att taket fortfarande är för lågt?
– Många bor inte bara för dyrt, utan också för stort. Är man ensamstående är det en etta som gäller om man inte hittar en extremt billig tvåa. Men genom den höjda normen skapar vi förutsättningar för fler att hitta boende, säger hon.
Men för hushåll med tre personer höjs den skäliga boendestandarden från två till tre rum och kök. Totalt berörs omkring 100 Norrköpingshushåll av förändringen.
Vänsterpartiet stod bakom förändringarna, men på mötet föreslogs ändå en återremiss av riktlinjerna eftersom partiet vill se ytterligare höjt hyrestak, mer barnperspektiv och mer socialt arbete.
– Vi tror på tillit till personalen istället för detaljstyrning som begränsar möjligheten att göra individanpassade bedömningar i det sociala arbetet, säger Nickas Lundstöm (V), gruppledare och ledamot i nämnden.