NT har besökt Hagagymnasiet och pratat med fem elever om valet. Skolan har förberett dem med information på lektionerna inför valet. Men skolan är inte den enda plats där förstagångsväljarna får information. Många har sett klipp från partiledardebatter i sociala medier.
– Jag tycker att det är bra att det sprids klipp av debatterna i sociala medier. Vi unga har stort fokus på sociala medier så det är väldigt lätt att följa eftersom vi kanske inte kollar nyheter på tv eller läser tidningar, säger eleven Ann-Rahma Ala Harak.
– Jag kommer gå mest efter Valkompassen, för jag är väldigt osäker på hur jag kommer att rösta i valet, fortsätter eleven Oliver Krook.
Enligt studenterna kan pandemin ha påverkat partiernas vallöften i valet 2018, och därför är det svårt att avgöra om allting genomförts eller inte, och i så fall varför.
– Det är ganska svårt att jämföra vad som sagt och gjorts. Men nu följer jag partidebatter och just nu säger alla olika saker. Jag vet inte vad som kommer att genomföras, säger eleven Hampus Klasén.
Vilka frågor varje parti prioriterar spelar störst roll i unga väljares beslut.
– Det finns vissa frågor jag håller med om i vissa partier, men vissa inte, så jag kommer att rösta på det parti jag håller med om mest, säger eleven Elis Thomson.
För Ann-Rahma Al Harak är det viktigt att kunna känna sig inkluderad i partiernas planer och att de fokuserar på ämnen som berör unga väljare som skolan, psykisk ohälsa och arbetslöshet.
– Jag ska välja ett parti som kan genomföra olika saker för Sverige ur olika perspektiv, för alla åldrar och klasser i samhället och se till att alla är inkluderade, säger hon.
För Mommo Jakobsson är arbetslöshet, skatter, bensin och energipriser viktigt.
– Jag tycker att det är viktigt att välja ett parti som prioriterar bensin- och energiprisfrågan, säger han.
Vissa elever tycker att det är viktigt att själva kunna bestämma och utvärdera varje parti utifrån deras personliga erfarenheter, och vad de tycker är viktigt. Därför kommer de inte att påverkas av sina föräldrars val.
– Vi har diskuterat valet hemma och jag och mina föräldrar tycker olika så det är bestämt att vi inte ska rösta på samma sätt, säger eleven Hampus Klasén.
På Ebersteinska gymnasiet arrangerade de politiska ungdomsförbunden en debatt häromdagen.
– Denna debatt ger ett jättebra första intryck för elever. Det sker i skolan och är ganska rättvist uppdelat genom att vi har en moderator och man får komma i kontakt med alla partier, säger Astrid Hasselqvist från Ung Vänster.
– Det är väldigt viktigt att unga är medvetna om politik och att de lär sig så mycket som möjligt eftersom de har ett ansvar nu, säger Olle Connman Ek från Muf.
Innan debatten pratade vi med förstagångsväljare för att höra vilka som är de viktigaste frågorna för dem.
– Integrationen och kriminaliteten är viktigast. För kriminaliteten som har skett i Sverige senaste tiden är skrämmande och den behöver sjunka drastiskt, och det hör ihop med integrationen. Därför har jag valt ett parti som fokuserar på det mycket, säger Linus Ericsson, elev på Ebersteinska gymnasiet.
– Jag tycker att äldreomsorg och kriminalitet är viktigt. Jag vill känna mig trygg. Det är lite mer utsatt att vara en kvinna i dagens samhälle, än att vara en man, säger Ebba Segervall elev på Ebersteinska gymnasiet.