Kö för att få hjälp med vattenfyllda källare

Telefonkö hos försäkringsbolag och saneringsfirmor som inte hinner med alla vattenfyllda källare. Det är resultatet av helgens oväder i Norrköping.

Foto: Therese Jahnson

Norrköping2011-07-29 00:00

I går eftermiddag räknade Tommy Knutsson, ställföreträdande skadechef på Östgöta Brandstodsbolag, in mellan 400 och 500 skadeanmälningar bara från Norrköping.

- Det är våldsamt mycket, också med våra mått mätt, säger han.

Mest är det vattenskador, men en del åskskador finns också. I de allra flesta fall täcker försäkringen skador efter sådana här översvämningar.

- Undantaget är om huset är dåligt underhållet. Om vattnet kommer in genom väggarna på grund av dålig dränering till exempel, säger Tommy Knutsson.

Det kan ta ett halvår innan försäkringsbolaget kan räkna ihop hela kostnaden, men att det handlar om mångmiljonbelopp är Tommy Knutsson säker på. Om bolaget sedan kommer fram till att skador beror på ett undermåligt ledningsnät kan bolaget kräva pengar från kommunen.

- Men vi reglerar alltid skadan gentemot de drabbade. Det de sedan kan vilja ha från kommunen är självrisken de har fått betala.

För den som har källaren full av vatten är det förstås extra frustrerande att det är semestertider och mindre personal i tjänst på många ställen. Östgöta Brandstodsbolag hade rejäl telefonkö i går och saneringsfirmor har inte hunnit med allt.

- Bara i lördags fick jag avvisa 30-40 personer till andra firmor, säger Björn Dahlberg på Östgöta Sanering och konstaterar att personalen jobbar så mycket de bara hinner.

I söndags var företaget ute på nio ställen.

Nu jobbar de med att tömma källaren i en villa. Paret som bor där vaknade av att brandvarnaren gick i gång, men det fanns ingen eld. Bara en massa smutsigt vatten i källaren, kanske 20 centimeter över golvet. Golvet i ett av rummen har rest sig som en ås från vägg till vägg.

Andra hus på gatan har också fått in vatten. Parets dotter berättar att det är fjärde översvämningen i huset på 35 år. Människor i kvarteret har klagat hos kommunen och något gjordes för att förbättra avloppsnätet för en del år sedan, men det räckte uppenbarligen inte till den här gången.

Allt i källaren måste ut. Både sådant som blivit skadat av vattnet och sådant som klarade sig. Låda efter låda packas.

Sedan ska fukttekniker och snickare in. Allt fuktigt material måste bort.

- Det behöver väl stå och torka fyra-sex veckor innan det går att börja återställa, säger Per Schedin på Östgöta Sanering utifrån sin erfarenhet.

Han har nyligen blivit utskälld av en dam, vars källare han inte hinner ta itu med den här dagen.

- Man får ta sånt. Det är inte riktat mot mig egentligen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om