Kocken firar 40 år med grillparty

Han passar onekligen väl in i den klassiska mytbilden av en riktig kock: stor, rund och glad. Mycket riktigt sliter Jonas Dillqvist bland kastrullerna under det generösa valspråket "lita aldrig på en smal kock".

För Jonas Dillqvist, 40 år i morgon, har det hela tiden varit självklart att han skulle bli kock.Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM

För Jonas Dillqvist, 40 år i morgon, har det hela tiden varit självklart att han skulle bli kock.Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-04-30 04:00
I morgon, tisdag, fyller han 40 år.
- Jodå, jag tycker om att äta, säger han med ett skratt. Det där med att aldrig lita på en smal kock är ett gammalt uttryck som har hängt med företaget.
- I dag är det väl ganska inaktuellt med tanke på det utbredda hälsomedvetandet inom matlagningen. Samtidigt går det inte att ersätta ingredienser som smör, socker och grädde om det ska bli riktigt gott.
Att Jonas Dillqvist skulle bli kock stod klart tidigt. Det var hans eget val i en tid, i början av 1980-talet, när yrket ännu inte hade fått de många tv-kockarnas stora draghjälp.

Låglöneyrke
- Då var det mest ett låglöneyrke för den som inte klarade skolan så bra, säger Jonas Dillqvist.
- Var man dålig på att läsa, räkna och skriva kunde man alltid gå vidare till verkstadslinjen eller hotell- och restaurangskolan. Det var heller ingen som trodde att jag skulle klara att leva på kockjobbet när jag förklarade att det var kock jag ville bli.
Numera ser han emellertid ut att klara sig riktigt bra i köket. Sedan 1998 driver han det egna företaget med både catering och lunchrestaurang och menar att det är "fullt upp" nio månader om året.
- Januari, februari är lite lugnare liksom juli. Det är bra. Man behöver få hämta andan ibland. Även om det fortfarande är väldigt roligt att laga mat, är det helheten i företaget som är mest spännande i dag. Ekonomi, planering, budget, marknadsföring... det är många bitar.

Klassiska rätter
Som kock beskriver sig Jonas Dillqvist som "klassisk". Inte bara till utseendet således.
- Jag gillar de klassiska rätterna. Inte så mycket nydanande blandningar. Det är inte alltid de blir så lyckade. Men klassiska rätter baserade på bra råvaror är aldrig fel. Har man bara fina råvaror är det jättelätt att laga en god middag.
Med födelsedagsfesten redan avklarad firas den stora dagen på annan ort. Dock inte förrän kvällens grillafton för vännerna är avklarad.
Vem: Jonas Dillqvist
Vad: Fyller 40 år i morgon, den 1 maj
Firar: På annan ort
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om