Kokt gösfilé med persiljesås

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-09-27 04:00
Gös är en svensk delikatess som kommit lite i skuggan. Synd, för här handlar det om en riktigt delikat fisk som fungerar både till vardags- och festmat.
Gösen har ett fast kött som är lika gott att steka som att koka. Här får det bli kokt gös med mild persiljesås spetsad med vitt vin för smakens skull. Gösfiléerna är vita och välsmakande vilket gjorde att fisken förr ofta användes på restaurang.
Hacka persilja och lök. Fräs lökhacket med smör i kastrull. Tillsätt vetemjöl och späd med vatten, vin, fond och grädde till slät sås. Sjud såsen 2 minuter. Tillsätt persilja och låt såsen sjuda ytterligare 3-4 minuter, salta och peppra.
Dela fisken i portionsbitar som läggs i kastrull. Tillsätt vatten, salt och 5-6 hela vitpepparkorn. Sjud fisken lugnt i 2-3 minuter och låt den sedan stå och dra ett par minuter.
Lyft fisken med hålslev, mellanlanda på hushållspapper och lägg på tallrik. Servera med persiljesås, kokt potatis och ärter.
4 personer
600 g skinn- och benfri gösfilé
salt och hel vitpeppar
Till såsen:
1 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk gul lök
3 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 dl grädde
2 dl persilja
1 msk fisk- eller kycklingfond
salt och vitpeppar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om