Öring, lax, abborre, regnbåge, tunnelfisk, mört. Och minst en utter! Alla har de hittat in i den nya fisktrappan och den upprustade Lekbäcken genom Strömparken som öppnades i slutet av oktober.
– Det är mer än vi hade tänkt oss. Vi fick upp den nya fiskräknaren i slutet av oktober och normalt sett börjar vandringen tidigare. Så nästa år kommer det sannolikt att vara ännu mer, säger Simon Karlsson, limnolog på Norrköpings kommun.
Samtliga fiskar som simmar förbi fiskräknaren fastnar nu dessutom på film och på sajten fiskdata.se kan fiskarnas vandring in i bäcken följas. Fiskräknaren består i princip av två skannerplattor i en ram som fisken simmar igenom. I skannerplattorna sitter två rader med infraröda dioder som registrerar alla objekt som passerar räknaren. I anslutning till skannerplattorna finns dessutom en kamera som spelar in en videosekvens av det passerande objektet.
Några överraskande besök har det blivit.
– En del lax har varit där och det hade vi nog inte riktigt trott. De vill ju ofta ha lite större vattendrag. Att det finns lax i Motala ström vet vi, men att de skulle leta sig upp i Lekbäcken är verkligen kul.
– Vi har dessutom haft en utter som också var där och simmade fram och tillbaka och kollade läget. Det är fantastiskt kul. Utter har setts längre uppströms i Industrilandskapet, men jag har inte sett några rapporter om att de skulle finnas där nere också, säger Simon Karlsson.
I Hästskodammen vid De Geerhallen är det stopp för fiskarnas vandring för dem som tar sig så långt. Planerna på ytterligare en fisktrappa vidare upp genom Industrilandskapet ligger för närvarande på is. Åtminstone till slutet av 2020-talet, då det är vattenkraftverken i Motala ström som enligt en nationell plan ska ses över och miljöanpassas.
– Till Hästskodammen är det ingen bra lösning för passage av fisk. Det blir hög vattenhastighet där vid Gamlebro och där krävs att det är starksimmande arter.
– Vi vill egentligen inte att fisken ska gå upp till Hästskodammen heller. Det finns inga lekplatser för öringen där. Lekplatserna har vi skapat i bäcken och målet är att de ska leka där, säger Simon Karlsson.
Upprustningen av lekbäcken har kostat cirka två miljoner kronor och som vi tidigare berättat innehåller den bland annat elvärmeslingor i betongen för att minska isbildning och översvämningar i parken.