Kolla in det vilda vattnet i Strömmen

Det häftiga vattenflödet i Strömmen har skapat ett dramatiskt skådespel i Hästskodammen de senaste dagarna. Isläget i Glan bestämmer hur länge det hårda vattentrycket ska fortsätta.

Kollar läget. Rolf Bjernhagen vid Vattenfall Service blickar ut över det intensiva vattenflödet i Hästskodammen. Men han har varit med om värre.

Kollar läget. Rolf Bjernhagen vid Vattenfall Service blickar ut över det intensiva vattenflödet i Hästskodammen. Men han har varit med om värre.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2018-02-05 18:00

Videon är inte längre tillgänglig

Många flanerande Norrköpingsbor passade på att, från Gamlebro eller Järnbrogatan, betrakta det skummande och virvlande vattnet under helgen. Trycket och flödet i Strömmen har varit ovanligt häftigt sedan i fredags.

– Det har inte varit extremt ovanligt, men det är några år sedan det inträffade senast, säger Rolf Bjernhagen vid Holmens driftsentreprenör Vattenfall Service. Jag har varit med om värre. Men så har jag jobbat sedan 1970-talet också.

Han har haft bråda dagar på sistone.

– Det började med att det blåste upp ordentligt på Glan i fredags, säger han. Nordvästliga vindar. Vatten och is tryckte på in mot Strömmen och gjorde i sin tur att vattenintagen vid kraftstationerna vid fängelset och Gamlebro isade igen. Därför tvingades vi släppa på vattnet förbi kraftstationerna för att minska på trycket. Vatten som normalt sett skulle ha passerat genom tunnlarna vid kraftstationerna.

De senaste dagarna har flödet legat på 170 kubikmeter vatten i sekunden.

– Det mesta jag minns är 350 kubikmeter i sekunden, säger Rolf Bjernhagen. Det hade vi 1985. Det vi har nu är i nivå med en normal vårflod efter mycket regn.

Hur länge vattentrycket kommer att fortsätta är oklart. Rolf Bjernhagen hoppas att flödet så snart som möjligt återgår till mer normala men mindre spektakulära nivåer.

– Kanske redan i morgon (läs tisdag), säger han. När isen lägger sig på Glan blir det lite lugnare förhållanden. Då blir det varmare bottenvattnet som rinner in i Strömmen istället. Det räcker med en halv grads varmare vatten för att isen ganska snabbt ska försvinna från intagen till kraftstationerna. Isen låg tidigare i vinter men har gått upp efter ett par mildare perioder.

Påverkas fisket i Strömmen?

– Nej, det tror jag inte.

Källan till vattensituationen i Strömmen står att finna i Vättern samt i tillrinningen till sjöarna nedströms.

– Under lång tid har det varit problem med lågt vattenstånd och låga grundvattennivåer, säger Fredrik Nordqvist, vd för Holmen Energi. Nu är det tvärtom. Det har kommit mycket nederbörd sedan i december. Mycket vatten från Vättern och nedströms vilket märks i Strömmen.

– Helst vill vi få bort isen så snabbt som möjligt från vattenintagen så att vi kan köra anläggningarna i normal drift igen. Energibehovet är stort just nu med tanke på hur kallt det är i hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!