Kommunalrådet: "Vi behöver utvärdera skolvalet"

Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) är inte nöjd med skolvalet och vill se en förändring i skollagen. "Det blir ju inget riktigt skolval" säger hon.

Kikki Linjeblad (S), skolkommunalråd, är inte nöjd med hur dagens skolval ser ut. "Men som kommun är vi tvungna att följa den lagstiftning vi har" säger hon.

Kikki Linjeblad (S), skolkommunalråd, är inte nöjd med hur dagens skolval ser ut. "Men som kommun är vi tvungna att följa den lagstiftning vi har" säger hon.

Foto: Susanna Beskow/Sara Segraeus/Rikard W Larsson

Norrköping2021-03-25 17:00

Efter två år med aktiva skolval anser Kikki Liljeblad att det är tid för en utvärdering, lokalt och nationellt.

– Vi behöver titta på om det finns sådant som inte är bra och som vi behöver ändra på, säger hon.

Föräldrar i exempelvis Eksund med barn i Villastadsskolan, är kritiska mot att de inte har fått syskonförtur för sina sexåringar som har fått plats på skolskjutsskolan Norrköpings Montessoriskola. Hur ser du på det?

– Jag förstår helt de familjer som inte får ihop sina livspussel. Men våra prioriteringar baseras på skollagen och regelverken kopplade till den.

– Det innebär att skolplaceringen ska göras efter vårdnadshavares önskemål, men placeringen på en viss skola får inte gå ut över ett annat barns krav på placering nära hemmet. Man får ha syskonförtur, men den får aldrig konkurrera ut närhetsprincipen.

Föräldrarna anser att det är fel att kommunen gör ett val av montessoripedagogik åt dem. Hur ser du på det?

– Det tycker jag att vi ska titta vidare på. Det finns till exempel specialregler för musikklasser, kanske kan det gälla även för montessori?

Vi har talat med en mamma i Lundby. Hennes son går i förskola i Brånnestad och har fått plats på Dagsbergsskolan där han inte känner någon. Hon anser inte att kommunen ser till barnets bästa. Vad tycker du?

– Ska vi följa skollagen finns tyvärr inget som reglerar de mjuka kriterierna. Men jag tycker inte att man enbart ska se till närhet i meter. Både på grund av fall som detta, men också för att kunna bryta segregationen. Därför behövs en nationell översyn.

– Lagstiftningen är inte heller helt tydlig och många kommuner är nog lite osäkra på vad man får göra.

– Jag skulle önska att friskolorna kunde komma med i samma system så att alla ska kunna välja allt. Då skulle det bli ett skolval på riktigt. Hur det ska utformas vet jag inte riktigt, men vi behöver göra förändringar.

Tillbaka till familjen i Lundby. Tidigare fick barn i området skolskjuts till Smedby, men nu gäller Dagsberg. Borde man inte ha meddelat förändringen i god tid?

– Jag vet inte hur dialogen har sett ut. Men innan pandemin var jag ute på skolor där personalen var överens om att vi måste göra övergångarna mer smidiga eftersom många barn tycker att det är obehagligt att byta skola. Det är också något vi får ta med i en utvärdering, hur man kan förbereda elever som kan ha svårare att byta skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!