Kommunen kämpar för missbruksvården

Kommunen ger inte upp och går nu vidare till Kammarrätten i hopp om att få fortsätta med en mer öppen typ av stöd för missbrukare.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Norrköping2017-12-15 20:14

I Norrköping finns möjlighet att få hjälp, utan ett biståndsbeslut enligt Socialtjänstlagen. Människor kan söka sig till olika former av stöd, kanske redan innan de skulle ha rätt till en insats enligt lagen. Syftet med det är att försöka förhindra att ett skadligt bruk utvecklas till ett missbruk.

– Folk upplever ett mindre motstånd när de kan komma direkt, säger Yvonne Thilander, socialdirektör i kommunen.

Hon berättar att ungefär 75 procent av vuxenvården nu sker genom det som kallas öppna ingångar och 25 procent efter ett biståndsbeslut.

– Om någon vill ha ett beslut så gör vi en utredning och så får man ett beslut, säger hon.

Det samma gäller om personalen ser att det är fara för en person och personen bedöms behöva andra insatser.

– Men jag tror att det är en ganska ålderdomlig tanke att vi ska utreda och säga vad som är bäst för människor. Det vet människor oftast själva.

IVO accepterar inte detta och har krävt att individuellt anpassade insatser ska föregås av en utredning och ett biståndsbeslut, som individen kan överklaga. Inspektionen är beredd att begära ett vite på en miljon kronor om kommunen inte ändrar sig.

Kommunen överklagade till förvaltningsrätten, som går på IVO:s linje.

– Vi menar att det vi erbjuder är lika för alla, tillgängligt för alla och inte individuellt anpassat, säger Yvonne Thilander.

Hon tillägger att det kan finnas någon insats som ligger i gråzonen, men Förvaltningsrätten inte gör någon skillnad mellan de olika insatserna, utan drar alla över en kam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!