Det var den 13 oktober förra året som Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, levererade synnerligen hård kritik mot Norrköpings kommun. Myndigheten ansåg att kommunen inte gjort allt man kunnat för att skydda treåriga Esmeralda, som hittades död i sitt hem i januari 2020.
På grund av de allvarliga bristerna riskerade kommunen en miljon kronor i vite. Men så blir nu inte fallet. Socialdirektören Yvonne Thilander fick besked via ett mejl från Ivo på onsdagsförmiddagen.
"Ivo bedömer att den åtgärds- och aktivitetsplan som socialnämnden har redovisat innehåller alla de områden som Ivo krävt att nämnden ska vidta åtgärder inom. Ivo finner även att nämndens redovisning ger förutsättningar för att komma till rätta med de brister som Ivo konstaterat i tillsynen", går det att läsa i beskedet.
Det blir inget vite, då myndigheten anser att kommunen vidtagit åtgärder som ger förutsättningar för att komma till rätta med de påpekade bristerna
– Jag känner främst en lättnad. Och stolthet över vår organisation. Efter att vi fick kritiken gick vi inte bara i försvar, utan vi kavlade upp armarna, säger Yvonne Thilander om Ivo:s besked.
– Att vi nu får godkänt innebär framför allt att vi nu fullt ut kan koncentrera oss på att förändra vårt arbete, att vi kan jobba vidare med de aktiviteter vi redan har påbörjat, säger Yvonne Thilander.
Det är en anmärkningsvärd utveckling, med tanke på att Ivo använde ord som "mycket allvarliga fel" och en "katastrofal utgång" i samband med att utredningen presenterades?
– Som jag sagt tidigare uppfattade jag att den dialog vi haft med Ivo i Jönköping inte riktigt stämde överens med det som sades på presskonferensen i Stockholm. Jag uppfattade även delar av kritiken som strukturell, att det fanns brister i hela Sverige.
Den handlingsplan som socialkontoret i Norrköping skickat till Ivo innehåller nya rutiner för de förhandsbedömningar som görs innan det att socialtjänsten fattar beslut om en eventuell utredning. Vidare ska risk- och skyddsbedömningen bli en viktig del i förhandsbedömningen.
Planen innefattar även en tidsplanering för när de olika aktiviteterna ska vara genomförda och hur de ska följas upp.
– Ivo:s besked ger oss en skjuts framåt i vårt arbete. Och jag har aldrig trott att det skulle vara så stora brister i det förändringsarbete vi inlett, så att vi skulle tvingas börja om från början, säger Yvonne Thilander.
Ingela Larsson, inspektör på Ivo, förklarar att lagstiftningen är utformad så att myndigheten inte kan ge sanktionsavgifter för att man har brustit i hanteringen av ett ärende – bara om inte tillräckliga åtgärder vidtas framåt.
– Vi får göra en bedömning om det som redovisas är tillräckligt och tillförlitligt.
Har ni backat i kritiken?
– Nej, vi ser fortsatt väldigt allvarligt på de brister som vi har sett i handläggningen och kan inte nog understryka vikten av att Norrköpings kommun vidtar de här åtgärderna. Man har ett omfattande arbete framför sig. Men lagstiftningen ser ut så här och vidtar man åtgärder som uppfyller kraven finns det inga andra möjligheter för oss till sanktioner, säger Ingela Larsson.
I och med onsdagens beslut har Ivo valt att avsluta ärendet. Men man kommer att följa upp beslutet och ska under våren 2022 genomföra en tillsyn för att se att de planerade åtgärderna får avsedd effekt.