Det nya är att även 29 kommuner, varav flera stora som Norrköping, Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Jönköping, Umeå och Sundsvall, plockas ut i övertidsblockaden, från den 20 maj om ingen lösning nåtts på konflikten tills dess.
Det nya varslet berör cirka 5 000 medlemmar och avser bland annat elevhälsa, hemsjukvård och medicinskt ansvariga sjuksköterskor. Från Vårdförbundet menar man att kommunerna drabbas när regionerna inte klarar av att ta hand om patienterna under blockaden.
– När regionerna skickar hem patienterna tidigare innebär det ett ökat arbete för våra medlemmar i kommunerna. Det handlar bland annat om cancersjuka barn i hemsjukvård och personer på äldreboenden. Vi har sett detta under en längre tid och nu behöver vi säkra upp att arbetsbördan inte ökar ännu mer för personalen, säger Sineva Riberio, ordförande i Vårdförbundet.
Sedan tidigare innebär blockaden att cirka 63 000 medlemmar i Vårdförbundet inte jobbar övertid i landets regioner samt inom ambulanssjukvården i Storstockholm.
Tvistefrågorna rör i huvudsak arbetsvillkor som schemaläggning och förkortad arbetstid. Några nya förhandlingar har inte skett sedan den första blockaden trädde i kraft den 25 april, enligt Vårdförbundet.
– I stället för att möta upp våra krav går arbetsgivarna ut med att vi vill ha ett avtal för hela välfärdssektorns medarbetare – vilket inte är sant. Dessutom beordrar de anställda till skyddsarbete. Det visar tydligt att regionerna planerar sin verksamhet på att våra medlemmar ska jobba övertid, säger Sineva Ribierio.
Varslet som lagts i dag innebär att medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid och arbetsgivaren kan inte genomföra nyanställningar inom Vårdförbundets yrkesgrupper som omfattas.
Vårdförbundet har sagt att de kan varsla om strejk om arbetsgivaren inte möter upp deras krav.