Trenden syns även i Norrköping. Fram till årsskiftet hade kommunen en och en halv tjänst som konsumentvägledare. Men sedan dess jobbar Pekka Lehtinen ensam med att guida vilsna konsumenter rätt. Han får in mellan 25 och 30 ärenden varje dag.
- Tiden räcker inte till. Men politikerna prioriterar inte det här längre. Kommunerna borde inse att de har mycket att tjäna på om vi konsumentvägledare fick mer tid att jobba förebyggande, säger Pekka Lehtinen.
Färre tjänster
Än så länge erbjuder de flesta kommuner konsumentvägledning. Men de totala resurserna har minskat rejält. År 2003 fanns 230 årsarbetskrafter som konsumentvägledare i Sverige. I dag är de nere på 130. Siffrorna presenterades av Konsumentverket i veckan som samtidigt poängterar att det är svårare än någonsin att vara konsument. Försäljningen blir allt mer aggressiv och dessutom är det lätt att dämpa köplusten i form av sms-lån och liknande.
En eldsjäl
Norrköpingsborna kan vara glada för att de har en konsumentvägledare som nästan aldrig är sjuk. Och att han är en sådan eldsjäl. Under 20 år har han bara varit borta fyra dagar från jobbet. Det är stressigt och det dyker hela tiden upp nya typer av konsumentproblem. För att effektivisera hjälpen har han tvingats stänga av telefonen vissa dagar i veckan.
- Ibland jobbar man mer som jurist än konsumentvägledare. Jag försöker få folk att göra så mycket som möjligt själva. Men ibland gäller det att agera snabbt och då hjälper jag till med skrivelser, polisanmälan och liknande.
En trend han ser är att allt fler företagare vänder sig till honom för att få hjälp med bluffakturor och liknande. Näringsidkare saknar motsvarigheten till konsumentvägledaren men råkar ofta i klorna på oseriösa företag. Att folk saknar kunskap om konsumenträtt har gjort det lätt för oseriösa företag att tjäna stora pengar.
Det vanligaste som enskilda konsumenter får problem med är köp som rör mobiltelefoni, internet och tv.
Kan förebygga
Pekka Lehtinen önskar att politikerna insåg vikten av att jobba förebyggande. Genom att vara två konsumentvägledare skulle de få mer möjlighet att öka kunskapen om konsumentlagarna, bland annat genom att besöka skolor i högre utsträckning än vad som görs i dagsläget.
- Kommunen tjänar oerhört mycket pengar på att ha invånare som mår bra. Människor som hamnar i skuldträsket kostar mycket pengar för samhället.