Kris har varit ett stöd i 16 år i Norrköping

Organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället har funnits i Norrköping i 16 år. Det uppmärksammades med öppet hus under torsdagen.

Vill hjälpa. –Jag tycker organisationen är jätteviktig. Jag vill hjälpa andra människor med problem, vi måste hjälpas åt, säger Sandrella Hellman.

Vill hjälpa. –Jag tycker organisationen är jätteviktig. Jag vill hjälpa andra människor med problem, vi måste hjälpas åt, säger Sandrella Hellman.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2017-10-12 20:00

Videon är inte längre tillgänglig

När man vill ta sig ur ett kriminellt liv möts man av flera svårigheter. Det kan vara svårt att anpassa sig till samhället och komma in i så kallade vanliga sammanhang, vare sig det handlar om normala sociala kontakter, eller kontakter med myndigheter. Kris ger stöd till de som vill komma ur sitt trassliga liv.

Niklas Eriksson, verksamhetsansvarig på Kris i Norrköping, berättar att de vill visa att det går att få ett schyst liv och hjälpa andra som har problem.

– Vi som har hittat nytt sätt att leva, bort från kriminaliteten, måste ge tillbaka till samhället, säger han.

Kris har stöd från kommunen och samarbetar med socialtjänsten. Just nu är de tio stycken som aktivt jobbar på norrköpingsdelen. Det är två heltidsanställda och åtta som jobbar ideellt.

– Det är ofta enkla saker för att komma in i samhället, som att passa tider och sådant. Att komma in i ett annat sammanhang än sitt gamla liv, säger han.

Kris hjälper till med kontakter med myndigheter och att man ska få en fungerande vardag. Varje morgon har de möte och alla får prata om var de är i livet just nu. Att prata loss är viktigt och de sätter stort värde i att prata känslor.

– Kris är en språngbräda ut i samhället, vi ska vara så mycket stöd som möjligt. Vi använder oss av vår erfarenhet och vår skit vi har i bagaget, säger Niklas Eriksson.

Förutom stöd i vardagen jobbar organisationen med ett tolvstegsprogram. Kris möter även upp direkt när någon muckar från fängelset för att snabbt kunna hjälpa till och vara ett stöd. Det är ingen större skillnad på tjejer och killar som de kommer i kontakt med.

– Nej, alla har oftast i grunden samma problem, de kommer från misär helt enkelt, säger han.

Det finns även en avdelning för yngre människor, Unga Kris som främst riktar sig till åldrarna 13 till 25 år.

– Unga kris åker ut till anstalter och pratar med de som vill lägga av. Unga Kris fungerar som vanliga Kris, men det handlar mycket om förebyggande arbete och kontaktmannaskap, säger Niklas Eriksson.

De föreläser även på skolor, och vill slå hål på illusionen om det kriminella livet. Pengar, bilar och lyx är en fasad.

– Det handlar egentligen bara om våld, sjukhus, fängelse och misär. Inget annat, säger Niklas Eriksson.

Kris hanterar inte bara människor som vill komma ur sitt kriminella liv, det handlar också till stor del om att tillfriskna från sitt beroende.

Sandrella Hellman har inget tungt kriminellt förflutet, men har dragits med ett drogberoende från och till under 17 år.

– Jag valde självmant att gå på avgiftning. Jag skulle ha varit inlagd åtta veckor, det blev sju månader. Det räddade livet på mig, säger hon.

Hon hade tidigare varit aktiv i Brottsofferjouren och sedan fick hon kontakt med Kris.

– Jag tycker organisationen är jätteviktig. Jag vill hjälpa andra människor med problem, vi måste hjälpas åt, säger hon.

Den som använder droger och lever i gängmiljöer blir väldigt utsatt och är egentligen väldigt ensam.

– Man är omgiven av gängmedlemmar som vill "hjälpa". Det är ingen riktig hjälp, men trots det kände man en slags trygghet i det livet, säger Sandrella Hellman.

Men allt sådan brister efter ett tag. När hon tittar tillbaka såg hon sina riktiga vänner försvinna.

– Men nu känns det bra. Och jag har varit drogfri i elva månader, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om