Krishanteringen i kommunen utreds
Krishanteringssystem och beredskapsplanering ersätter delvis det gamla invasionsförsvaret.
Det är inte heller helt osannolikt att människor från Östergötland kommer att vara med i stora bussolyckor, att vi drabbas av översvämningar som den i Arvika för något år sedan eller av brandolyckor som diskoteksbranden på Hisingen i Göteborg.
Estoniaolyckan visade att det otänkbara kan hända och att offren inte enbart är de som förolyckas, utan också anhöriga.
Tidigare har Sverige byggt ett försvar för att klara ett invasionshot, nu styrs pengar över till ett nytt krishanteringssystem som är inriktat på att klara krishändelser i fredstid, men som skall vara så robust att det kan klara också krigs och terrorhot.
Nya lagar kräver samordning av kommunernas och landstingens arbete när det gäller säkerhets, kris och beredskapsplanering. Focus ligger inte längre på att statliga direktiv skall styra verksamheterna utan att de lokala förutsättningarna och resurserna skall samordnas för att dels undvika att olyckor inträffar, dels kunna hantera följderna.
Just nu håller Norrköpings kommuns olika delar på att gå igenom vilka risker som finns, dels inom de egna förvaltningarna, dels inom de samhällsområden som de har ansvar för. Det handlar om riskinventering och planer för hur man skall hantera extraordinära händelser och svåra påfrestningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!