"Många här i Norrköping har panik i ögonen"

Oron är stor i den lokala restaurangbranschen – och många ställen riskerar nu att gå i konkurs. Det säger Magnus Dahlin på Visita efter att regeringens "spritstopp" förlängts på nytt.

Många restauranger i Norrköping riskerar att gå i konkurs, tror Magnus Dahlin på Visita.

Många restauranger i Norrköping riskerar att gå i konkurs, tror Magnus Dahlin på Visita.

Foto: Henrik Jonsson/Mostphotos

Norrköping2021-01-22 09:00

– Branschen är bestört. Hela hotell- och restaurangnäringen går redan på knäna och många här i Norrköping har panik i ögonen, säger Magnus Dahlin, tidigare på Villa Fridhem, men också vice ordförande i branschorganisationen Visitas regionstyrelse.

Han menar att "klockan åtta-gränsen" gör att gästerna ibland inte kommer alls.

– Folk kommer från jobbet och vill gå ut och äta, men blir stressade när de inte ens hinner äta upp maten. Då stannar man hemma i stället.

Det märks i kassorna på Norrköpings restauranger.

– Alla går med förlust, frågan är bara hur länge man klarar sig, säger Magnus Dahlin, som berättar att konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen har ökat markant under pandemin.

Samtidigt har just krögare en extra anledning att försöka överleva.

– Som restaurangägare vill man absolut inte försätta sig i konkurs. Då blir det svårt att söka ett nytt alkoholtillstånd om man skulle starta upp en ny verksamhet, för man anses inte vara "lämplig" om man har en konkurs i närtid. Men vi hoppas att politikerna ska tänka om på den punkten.

Som vi tidigare har kunnat berätta gick Arbis i konkurs strax före jul. Ytterligare ett antal krogar håller också tillfälligt stängt.

Men i Norrköping har de flesta restaurangerna ändå överlevt, trots ett tufft år. Trots detta är oron i branschen fortsatt stor.

Många har varnat för lokala restaurangkonkurser i snart ett års tid. Varför skulle det hända nu om det inte har hänt tidigare?

– Av flera skäl. När pandemin började i mars förra året fick man skjuta upp skatten, men nu måste man betala tillbaka den. Många har precis hållit näsan över vattnet under 2020, men nu är deras reserver slut eftersom sparpengarna har förbrukats. Förra våren försökte många kunder också stötta – man skulle hjälpa sina lokala krögare och köpa take away – men nu ser vi nästan ingen sån aktivitet.

Annat som har hjälpt krögarna att undvika konkurs är permitteringar och uppsägningar. Dessutom inföll den värsta perioden under den även normalt lite sämre vårsäsongen, som följdes av en bättre sommar och höst.

– Men det är också tusentals arbetstillfällen som har gått förlorade i Sverige och lika många människor som har förlorat sina jobb. Det är många enskilda tragedier, säger Magnus Dahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!