Krögarbröderna tillbaka på hemmaplan igen

Rutinerade bröderna Mattias och Andreas Jakob driver redan ett tiotal ölstugor. Men inför satsningen i före detta Saliga Munkens lokaler känner de pressen att lyckas i sin gamla hemstad. "Det är pirrigt, måste jag erkänna, men kul", säger Andreas.

Bröderna Jakob, Andreas och Mattias, tar med sig Ölstugan-konceptet till hemstaden Norrköping när verksamheten flyttar in i Saliga Munkens tidigare lokaler.

Bröderna Jakob, Andreas och Mattias, tar med sig Ölstugan-konceptet till hemstaden Norrköping när verksamheten flyttar in i Saliga Munkens tidigare lokaler.

Foto: Privat

Norrköping2021-10-28 17:30
Stefan Yavsan, projektansvarig för restaurangrenoveringen, när nya Ölstugan Tullen tar form.
Stefan Yavsan, projektansvarig för restaurangrenoveringen, när nya Ölstugan Tullen tar form.

När Göteborgsbaserade Ölstugan Tullen öppnar i Borås och Norrköping runt årsskiftet och i Linköping nästa år har kedjan totalt 15 pubar i Sverige. I Göteborg finns åtta ölstugor och den nionde är på väg. I Stockholm driver man tre ställen.

Konceptet är enkelt och detsamma på samtliga pubar: husmanskost, generöst utbud av öl från svenska bryggerier och regelbundna byten av ölsorter i gästkranarna.

– Konkurrens kan man se och tolka på olika sätt. Norrköping är krogtätt men jag ser hellre att vi kompletterar krogutbudet – som vi gör i Göteborg och Stockholm – än konkurrerar om kunderna med andra restauranger. Vi har bra service och ser till att skapa god stämning. Men att komma tillbaka till Norrköping och öppna krog, då måste allt bli rätt, säger Andreas Jakob på telefon från Göteborg.

Ljuddämpande material i väntan på montering.
Ljuddämpande material i väntan på montering.

Bröderna växte upp i Norrköping och föräldrarna, då med namnet Sonar, drev restauranger i Filmstaden och ett gatukök. Familjen bodde i Navestad och på Sankt Persgatan i jämnhöjd med Stortorget. Mattias och Andreas spelade fotboll och representerade i unga år föreningar som IFK Norrköping, Assyriska och Smedby.  Men någon flytt tillbaka till Norrköping är dock inte aktuellt, hävdar Andreas.

– Storebror var bättre än jag i allt. Det är han förresten än idag. Jag och Mattias tar satsningen i Norrköping på största allvar. Det går undan i lokalen, vi ändrar om mycket och har vi tur hinner vi öppna restaurangen före årsskiftet. Vi kör vår grej med Ölstugan-konceptet.

Bröderna Jakob, Andreas och Mattias, tar med sig Ölstugan-konceptet till hemstaden Norrköping när verksamheten flyttar in i Saliga Munkens tidigare lokaler.
Bröderna Jakob, Andreas och Mattias, tar med sig Ölstugan-konceptet till hemstaden Norrköping när verksamheten flyttar in i Saliga Munkens tidigare lokaler.

Idag är restauranglokalen på Sankt Persgatan en byggarbetsplats. På fyra veckor har hela utrymmet plus köksdelen rivits ut för att lämna plats åt en modernare planlösning som ger restaurangen cirka 140 sittplatser inomhus framöver.

– Det är rent ända in till betongen. Nu går vi vidare med att sätta upp väggar och bygga vidare på restaurangen. Byggandet är det lättaste i sammanhanget. Vad som är svårast? Att få planeringen att fungera. Vi vill i möjligaste mån undvika "dötider" under renoveringen.

Efter ägarbytet renoveras restaurangen inför nyöppningen i slutet av december.
Efter ägarbytet renoveras restaurangen inför nyöppningen i slutet av december.

Satsningen på nytt innertak, tak och ljuddämpande isolering sänker bland annat ljudnivån i lokalen när det spelas musik på kvällarna.

– Det är viktigt med tanke på att det bor hyresgäster i huset, säger Stefan Yavsan, projektansvarig för renoveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!